• Посилання скопійовано

Реалізація пального суб'єкту господарювання – неплатнику акцизного податку: порядок складання АН

Як складати АН на реалізацію пального суб'єкту господарювання – неплатнику акцизного податку? Про це поговоримо далі

Реалізація пального суб'єкту господарювання – неплатнику акцизного податку: порядок складання АН

Складання акцизної накладної форми «П»

Відповідно до нової редакції абз. 1 п. 231.1 ПКУ платник акцизного податку, зокрема, при реалізації пального, зобов'язаний скласти в електронній формі акцизну накладну (далі – АН) за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД реалізованого пального та зареєструвати її в Єдиному реєстрі акцизних накладних (далі – ЄРАН) з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи.

Нормами п. 231.3 ПКУ встановлено, що АН складається платником акцизного податку в день реалізації пального при кожній повній або частковій операції з його реалізації.

У разі забезпечення безперервного постачання пального особа, яка його реалізує, може скласти для кожного отримувача пального – СГ неплатника зведені АН за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД не пізніше останнього дня такого місяця на весь обсяг реалізованого пального протягом такого місяця.

Для цілей цього пункту під безперервним постачанням вважається забезпечення особою, яка реалізує пальне, можливості для отримувачів пального – суб'єктів господарювання (контрагентів) отримувати пальне в будь-яку годину доби та будь-який день відповідного місяця.

Нагадаємо, що відповідно до абз. 2 пп. 14.1.212 ПКУ реалізацією пального для цілей розділу VI ПКУ є будь-які операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального з переходом права власності на таке пальне чи без такого переходу, за плату (компенсацію) чи без такої плати на митній території України з акцизного складу/акцизного складу пересувного, зокрема, будь-яким іншим особам.

Не вважаються реалізацією пального операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України, зокрема, у споживчій тарі ємністю до 5 л (включно), крім операцій з реалізації такого пального його виробниками.

В окремих полях АН зазначаються обов'язкові реквізити, наведені в п. 231.1 ПКУ.

При реалізації пального через паливороздавальну або оливороздавальну колонку з акцизного складу (який є місцем роздрібної торгівлі пальним, на яке отримано ліцензію) суб'єкту господарювання (в т.ч. СГ неплатнику) необхідно заповнювати обов'язкові реквізити АН, що ідентифікують такого отримувача пального. Вони визначені у пп. «г» та «ґ» п. 231 ПКУ:

  • код ЄДРПОУ (для юридичних осіб) або реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) особи, яка реалізує пальне, та суб'єкта господарювання – отримувача пального;
  • повна або скорочена назва юридичної особи або прізвище, ім'я та по батькові ФОП – отримувача пального.

При реалізації пального з акцизного складу чи з акцизного складу пересувного будь-яким іншим особам – не платникам акцизного податку (включаючи СГ неплатника) АН складається в одному примірнику.

Незважаючи на те, що АН, складені за операціями з реалізації пального з акцизного складу, який є місцем роздрібної торгівлі пальним, СГ неплатнику – отримувачу пального не надаються вони також підлягають реєстрації в ЄРАН не пізніше 15 к. д., наступних за датою їх складання (п. 231.5 та абз. 2 п. 236.1 ПКУ).

У разі реалізації пального оптом з акцизного складу – у день складання такої АН, але не пізніше здійснення операції з реалізації пального з акцизного складу (абз. 3 п. 236.1 ПКУ).

Платник акцизного податку – постачальник пального має право зареєструвати АН в ЄРАН, в якій загальний обсяг реалізованого пального не перевищує обсяг, обчислений відповідно до п. 232.3 ПКУ.

Якщо визначений таким чином обсяг менший за обсяг пального, вказаного в АН, платник акцизного податку зобов'язаний:

  • перерахувати до бюджету суму коштів у розмірі акцизного податку за відповідний обсяг реалізованого пального, самостійно розрахованого за ставками, передбаченими пп. 215.3.4 ПКУ;
  • зареєструвати заявку на поповнення обсягу залишку пального в системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового (далі – СЕАРП).

Однак нормами п. 23 підрозділу 5 розділу ХХ ПКУ передбачено, що АН та розрахунки коригування (далі – РК), складені:

  • з 1 до 31.07.2019 р. (включно), реєструються в ЄРАН у період з 23.07.2019 р. до 15.08.2019 р. (включно);
  • з 01.08.2019 р., реєструються в ЄРАН у терміни, передбачені п. 231.6 ПКУ.

 

Порядок заповнення акцизної накладної форми «П»

Складання АН ф. «П» та порядок її заповнення наведено в розд. II Порядку заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового, затвердженого наказом Мінфіну від 19.06.2019 р. №262 (далі – Порядок №262).

Отже, АН складається в одному примірнику в день реалізації пального у разі кожної повної або часткової операції з його реалізації.

Відповідно до п. 4 розд. ІІ Порядку №262 у першому рядку верхньої лівої частині АН зазначається цифровий код операції «3» – реалізація пального суб'єкту господарювання, який не є платником акцизного податку.

У другому рядку верхньої лівої частині АН зазначається ознака щодо умов оподаткування пального.

Зазначимо, що цифра «0» у відповідному рядку АН проставляється у разі інших операцій, які не належать до операцій, віднесених до одного з кодів ознаки умов оподаткування «1» – «5».

У третьому рядку верхньої лівої частині АН зазначається ознака щодо напрямів використання пального «4» – реалізація пального з акцизного складу, який є місцем роздрібної торгівлі пальним, на яке отримано ліцензію на право роздрібної торгівлі пальним.

Така ознака зазначається також у разі реалізації пального з акцизного складу пересувного до:

  • паливного бака транспортного засобу або технічного обладнання, пристрою;
  • місця зберігання пального, яке не є акцизним складом.

Для пального, з яким здійснюються операції, не віднесені до одного з кодів ознаки напряму використання «1 – 4», у відповідному рядку зазначається цифра «0».

Отже, при реалізації пального оптом з акцизного складу до місця зберігання пального, яке не є акцизним складом, (СГ неплатнику) в третьому рядку верхньої лівої частині АН зазначається ознака щодо напрямів використання пального «0».

У верхній правій частині АН зазначається номер її примірника із наявної кількості примірників. Для АН, що складаються в одному примірнику (коди операцій «1 – 6»), у відповідних полях зазначаються цифри «1» (номер примірника) та «1» (кількість примірників).

Відповідно до п. 5 розд. ІІ Порядку №262 в АН зазначаються реквізити акцизного складу або пересувного акцизного складу, з якого фізично відвантажене (відпущене) пальне:

  • уніфікований номер акцизного складу в СЕАРП;
  • номер реєстрації транспортного засобу в уповноважених органах відповідної держави, двосимвольний код типу транспортного засобу (зокрема, автомобільного), з якого фізично відвантажене (відпущене) пальне, та дані про місткість ємності (секцій), з якої (яких) здійснено відвантаження (відпуск) пального (загальна місткість; кількість секцій; місткість секцій, з яких здійснено відвантаження (відпуск) пального, на обсяги якого виписана АН).

В абз. 6 п. 7 розд. ІІ Порядку №262 вказано, що в АН обов'язково зазначаються дані лише про один акцизний склад/пересувний акцизний склад, з якого фізично відвантажене (відпущене) пальне, та про один акцизний склад/пересувний акцизний склад, на який фізично відвантажене (отримане) пальне, крім реалізації пального:

  • з акцизного складу, який є місцем роздрібної торгівлі пальним, на яке отримано ліцензію на право роздрібної торгівлі пальним;
  • з акцизного складу пересувного, до паливного бака транспортного засобу чи технічного обладнання, пристрою або до місця зберігання пального, яке не є акцизним складом. 

У таких АН (в лівій частині) зазначаються реквізити акцизного складу або акцизного складу пересувного, з якого фізично відвантажене (відпущене) пальне. Реквізити акцизного складу та акцизного складу пересувного, на який фізично відвантажене (отримане) пальне, не зазначаються (в правій частині АН).

У комірках (клітинках) рядків АН, РК до АН, призначених для внесення реквізитів акцизного складу або пересувного акцизного складу, що не заповнюються, нулі, прочерки та інші знаки чи символи не проставляються (п. 8 розд. ІІ Порядку №262).

В п. 12. розд. ІІ Порядку №262 передбачено, що в АН, складеній на операції з реалізації пального СГ неплатнику (код операції «3»), адреса місця зберігання пального, яке не є акцизним складом, на якому СГ неплатник зберігає пальне виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки (код органу місцевого самоврядування за КОАТУУ, область, район, населений пункт, вулиця, номер будинку):

  • зазначається – в АН з напрямом використання пального «0» (див. зразок заповнення АН);
  • не зазначається – в АН з напрямом використання пального «4» (якщо здійснюється реалізація пального з акцизного складу, який є місцем роздрібної торгівлі пальним, на яке отримано ліцензію на право роздрібної торгівлі пальним, або реалізація пального з акцизного складу пересувного до паливного бака транспортного засобу чи технічного обладнання, пристрою) (див. зразок заповнення АН).

Таблична частина АН заповнюється в порядку, наведеному в п. 16 розд. ІІ Порядку №262:

– у графі 1 зазначається код товарної підкатегорії пального згідно з УКТ ЗЕД (10 знаків);

– до графи 2 вноситься інформація щодо опису пального згідно з УКТ ЗЕД;

– у графах 3, 4 зазначається інформація щодо обсягу реалізованого (відвантаженого, втраченого) або ввезеного пального:

  • у кілограмах (графа 3);
  • у літрах, приведених до температури 15° C (графа 4).

Внесені до цих граф показники можуть мати лише додатне значення (зі знаком «+»).

 

Відповідальність та штрафи

Відповідальність платників акцизного податку за порушення порядку реєстрації АН та РК до них в ЄРАН встановлена ст. 120-2 ПКУ.

Про те, що п. 25 підрозд. 5 розд. XX ПКУ передбачено, що норми п. 120-2.1 – 120-2.3 ПКУ, якими запроваджені нові штрафні санкції, застосовуються з 01.10.2019 р. див. тут.

 

Заповнення заявки на переміщення пального транспортними засобами, що не є акцизними складами пересувними

Відповідно до пп. 230.1.5 ПКУ транспортні засоби, що використовуються суб'єктом господарювання, який не є розпорядником акцизного складу (тобто, СГ неплатником), для переміщення власного пального для потреб власного споживання чи промислової переробки (далі – власне пальне), повинні обліковуватися в Переліку транспортних засобів, що переміщують пальне (далі – Перелік). Такий Перелік розміщується на офіційному веб-сайті ДФС.

Включення/виключення транспортних засобів до/з Переліку здійснюється зокрема, на підставі заявок на переміщення пального або спирту етилового транспортними засобами, що не є акцизними складами пересувними (далі – Заявка).

Такі Заявки подаються СГ неплатником до переміщення у транспортних засобах, які не є акцизними складами пересувними, власного пального для потреб власного споживання чи промислової переробки.

Механізм заповнення форми Заявки визначає Порядок заповнення заявки на переміщення пального або спирту етилового транспортними засобами, що не є акцизними складами пересувними, затверджений наказом Мінфіну від 08.05.2019 р. №188 (далі – Порядок №188).

В п. 2 розд. І та п. 1 розд. ІІ Порядку №188 зазначено, що Заявки складають СГ неплатники, які переміщують власне пальне для потреб власного споживання чи промислової переробки щодо кожної операції з переміщення пального із зазначенням кількох транспортних засобів (у разі потреби).

Заявки вважаються недійсними у разі їх заповнення іншими суб'єктами господарювання, ніж зазначені вище. Тому при реалізації пального СГ неплатникам до місця зберігання пального, яке не є акцизним складом, платникам акцизного податку не завадить нагадувати таким покупцям про оформлення цієї Заявки.

Вид товару, що переміщуватиметься, позначають знаком «+» напроти пального.

Інформацію щодо виду Заявки про включення або виключення всіх транспортних засобів, що переміщуватимуть пальне, позначають знаком «+» напроти включення або виключення транспортних засобів до (з) Переліку (п. 4 розд. І Порядку №188).

СГ неплатником здійснюється наскрізна нумерація Заявок, складених протягом календарного року.

У Заявці вказують основні реквізити, передбачені п. 8 розд. І Порядку №188, СГ неплатника, що переміщує пальне:

  • для юридичних осіб – найменування та код згідно з ЄДРПОУ;
  • для ФОП – прізвище, ім'я, по батькові (за наявності) та реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб, які мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за серією та номером паспорта).

Код товару в Заявці згідно з УКТ ЗЕД зазначається суцільним порядком без розділових знаків (пробілів, крапок тощо) та містить 10 знаків.

На Заявку накладається кваліфікований електронний підпис керівника юридичної особи або уповноваженої особи, фізичної особи – підприємця або його представника.

Заявку заповнюють у порядку, наведеному в п. 3 розд. ІІ Порядку №188, див. зразок заповнення заявки.

Період переміщення пального не може перевищувати 30 к.д.

***

Також читайте:

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»