• Посилання скопійовано

До акцизних накладних, зареєстрованих до 1 жовтня 2019 року, штрафи не застосовуються

Податківці нагадали, яка відповідальність встановлена за порушення термінів та порядку реєстрації АН та РК до них. При цьому вони наголосили, що застосовуватися штрафи будуть до тих документів, дата реєстрації яких в ЄРАН починається з 1 жовтня 2019 року

 До акцизних накладних, зареєстрованих до 1 жовтня 2019 року, штрафи не застосовуються

ДФС нагадує, що п. 25 підрозділу 5 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ, відповідно до змін, внесених Законом №2628 передбачено, що норми п. 120-2.1 – 120-2.3 ПКУ, якими запроваджені нові штрафні санкції, застосовуються з 1 жовтня 2019 року.

Пунктами 120-2.1 – 120-2.3 ПКУ передбачені  штрафні санкції за порушення термінів та порядку реєстрації акцизних накладних та розрахунків коригування в ЄРАН.

Розмір штрафних санкцій залежить від кількості календарних днів порушення платником акцизного податку граничних термінів реєстрації акцизних накладних/розрахунків коригування до акцизних накладних в ЄРАН, встановлених ст. 231 ПКУ, та визначений від 2 до 40 відсотків від суми акцизного податку з відповідних обсягів пального або спирту етилового, зазначених у таких акцизних накладних/ розрахунках коригування (п. 120-2.1 ПКУ). 

Пунктом 120-2.2 ПКУ встановлені штрафні санкції у розмірі 50 та 2% суми акцизного податку з відповідних обсягів пального або спирту етилового за відсутність з вини платника акцизного податку, який отримав пальне або спирт етиловий, реєстрації в ЄРАН акцизної накладної/ розрахунку коригування, другого примірника акцизної накладної/другого примірника розрахунку коригування протягом більш як 120 календарних днів після граничного терміну реєстрації акцизної накладної/розрахунку коригування,  другого примірника акцизної накладної/розрахунку коригування.  

Відповідно до Закону №2628 у новій редакції викладено ст. 231 «Акцизна накладна» і 232 «Електронне адміністрування реалізації пального та спирту етилового» ПКУ та оновлено порядок і терміни реєстрації акцизних накладних та розрахунків коригування до них в ЄРАН (п. 231.6 ПКУ).

Згідно з оновленою редакцією ст. 231 ПКУ з 01.07.2019 р. значно розширено умови та реквізити складання акцизних накладних; коло суб’єктів, які зобов’язані їх складати та реєструвати; визначені терміни для складання та реєстрації в ЄРАН акцизних накладних при ввезенні пального або спирту етилового на митну територію України; запроваджено новий порядок складання та терміни реєстрації в ЄРАН акцизних накладних в одному та двох примірниках з акцизного складу, який є місцем роздрібної торгівлі, з акцизного складу, з акцизного складу пересувного, та/або розрахунків коригування тощо.

Зважаючи на викладене, з огляду на приписи п. 25 підрозділу 5 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ, враховуючи зміни щодо  підходів складання та реєстрації акцизних накладних / розрахунків коригування, встановлені ст. 231 та 232 ПКУ, у т. ч. граничних термінів їх реєстрації в ЄРАН, норми пп. 120-2.1 – 120-2.3 ПКУ, які набрали чинності 01.07.2019, стосовно застосування штрафних санкції за порушення термінів та порядку реєстрації акцизної накладної/розрахунку коригування, другого примірника акцизної накладної/другого примірника розрахунку коригування вперше починають застосовуватись із 01 жовтня 2019 року, тобто такі штрафні санкції можуть бути застосованими до акцизних накладних, розрахунків коригування до них, дата реєстрації яких в ЄРАН починається з 01 жовтня 2019 року.

Зазначену позицію ДФС погоджено Мінфіном (лист від 20.08.2019 р. №11320-10-5/21041).

Джерело: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»