• Посилання скопійовано

Передаєте паливну смарт-картку: чи потрібно реєструватись платником акцизу?

Чи є операція з передачі смарт-картки на пальне операцією з постачання пального? Чи потрібно реєструватись платником акцизного податку при передачі смарт-картки?

Передаєте паливну смарт-картку: чи потрібно реєструватись платником акцизу?

ДФСУ у ІПК від 23.08.2019 р. №3987/6/99-99-15-03-03-15/ІПК нагадує, що з 01.07.2019 року під реалізацією пального розуміються будь-які операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального з переходом права власності на таке пальне чи без такого переходу, за плату (компенсацію) чи без такої плати на митній території України з акцизного складу/акцизного складу пересувного:

  • до акцизного складу;
  • до акцизного складу пересувного;
  • для власного споживання чи промислової переробки;
  • будь-яким іншим особам (пп. 14.1.212 ПКУ).

При цьому платником акцизного податку є особа, яка реалізує пальне (пп. 212.1.15 ПКУ).

І, як роз’яснюють податківці у коментованій консультації, безпосередньо сама операція з реалізації смарт-карток, під час якої не відбувається фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального, з 1 липня 2019 року не належить до операцій з реалізації пального в розумінні пп. 14.1.212 ПКУ.

Відповідно особі, яка лише передає смарт-картку (без фізичного відпуску пального), не потрібно реєструватися платником акцизного податку з таких операцій та відповідно подавати декларацію з акцизного податку згідно з п. 232.2 ПКУ.

Водночас у даному випадку платником акцизного податку є АЗС, оскільки на АЗС здійснюється фізична передача (відпуск, відвантаження) пального у розумінні пп. 14.1.212 ПКУ. Тому при здійсненні фізичної передачі (відпуск, відвантаження) пального саме у АЗС виникає обов'язок у складанні акцизних накладних.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»