• Посилання скопійовано

Пальне на відповідальному зберіганні: як складати акцизну накладну?

Податківці розглянули особливості заповнення АН, якщо пальне передається на відповідальне зберігання. Питання виникають через те, що внаслідок такого зберігання може змінюватися щільність пального. Тож, як зберігач має обліковувати пальне та що вказувати в АН, розглянемо далі

Пальне на відповідальному зберіганні: як складати акцизну накладну?

Коментар до ІПК ДПС від 17.09.2019 р. №277/6/99-00-04-02-05-15/ІПК 

Госпсуб'єкт- власник пального при передачі пального з акцизного складу/акцизного складу пересувного на акцизний склад СГ-зберігача для зберігання, а також СГ-зберігач при видачі пального зі зберігання СГ-власнику здійснюють операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального. Зазначені операції належать до операцій з реалізації пального в розумінні пп. 14.1.212 ПКУ.

Отож, маємо дві операції, на які мають бути складені АН – на операцію з передачі у зберігання пального та на операції з повернення такого пального.

Відповідно до коментованого листа, отримання пального підтверджується реєстрацією в ЄРАН другого примірника АН:

  • зберігачем - під час отримання пального на зберігання. Така АН складається особою, яка передає пальне на зберігання;
  • власником - при поверненні пального зі зберігання. Така АН складається зберігачем.

При цьому податківці зауважують, що згідно з п. 231.1 ПКУ такий показник як обсяг пального в літрах, приведених до 15°C, є одним з обов'язкових реквізитів АН. Саме такий показник є єдиною одиницею обліку обсягів палива в СЕА, а тому повинен використовуватися всіма платниками АП, в т.ч. й зберігачем палива, в первинних бухгалтерських документах, АН/РК до АН, деклараціях з акцизного податку.

А тому, пояснюють податківці, зберігач пального не може використовувати дані щодо щільності пального відповідно до сертифікатів (паспортів) від виробників пального й застосовувати ці показники для визначення кількості пального при його поверненні. Зберігач пального в АН при повернені пального з акцизного складу повинен вносити дані щодо обсягу палива тільки на підставі даних вимірювань, якими обладнаний акцизний склад такого зберігача.

Більше того, операція з відповідального зберігання передбачає, що зберігач має повернути власнику паливо без зміни якісних або кількісних характеристик (пп. 14.1.32 ПКУ). А тому й податківці зауважують, що реалізація палива, отриманого від зберігача, може здійснюватися в обсягах, що не перевищують обсяги палива (зокрема, в літрах, наведених до температури 15°C), зазначених у АН, складеної при поверненні палива зі зберігання, отримання яких поклажедателем підтверджено реєстрацією в ЄРАН другого примірника АН.

Втім, на практиці внаслідок зміни фізико-хімічних показників пального, відбувається й зміна кількості пального – при підвищеній температурі обсяг пального збільшується, при пониженій - зменшується. Тому може вникнути ситуація, коли, наприклад, передали на зберігання 100 л, втім назад повертається або 99 л, або навпаки 101 л.

Що ж у такому разі робити, адже зберігач має повернути рівно стільки, скільки взяв на зберігання? Податківці у такому разі не мудрували з відповіддю. Єдиний вихід, який вони бачать – це коригувати АН. При цьому вони зазначають, що коригуються тільки показники вже складених АН, всі екземпляри яких зареєстровані у ЄРАН.

 

А що ж робити з різницею?

Податківці відповідають, що для цього передбачена норма пп. 232.4.3 ПКУ. Хоча тут й зазначено, що коли одночасно збільшується обсяг одного виду пального та зменшується обсяг іншого. Іншої норми, яка б розглядала такі коригування, немає. А тому за роз’ясненнями податківців виходить, що оскільки зберігач має обліковувати повернення пального в літрах, приведених до 15°C, то якщо внаслідок такого зберігання відбудеться:

  • збільшення кількості літрів, то такий зберігач (адже саме він складає АН при поверненні) має оформити заявку на різницю збільшення АП пального. Така заявка реєструється зі списанням з облікової картки грошових коштів в розмірі такої різниці;

  • зменшення кількості літрів, то зберігач оформлює заявку з нульовою сумою АП і реєструється без повернення на облікову картку грошових коштів сплаченого АП;

  • змін в цілому не відбулося, втім виникла так звана «пересортиця» одного виду пального стало більше, іншого менше на одну й ту ж суму АП, то заявка оформляється з нульовою сумою АП і реєструється без списання з облікової картки грошових коштів сплаченого АП.

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»