• Посилання скопійовано

Зберігання пального без ліцензії, але на підставі декларації: альтернативний законопроект

Законопроектом №2248-1 пропонується запровадити принцип декларування місць зберігання пального, яке використовується виключно для власних потреб і не реалізується третім особам

Зберігання пального без ліцензії, але на підставі декларації: альтернативний законопроект

Нагадаємо, що 9 жовтня у Верховній Раді було зареєстровано законопроект №2248. Ним пропонувалося скасувати обов’язкове ліцензування господарської діяльності, пов’язаної зі зберіганням пального для виробничих цілей (не для переробки і продажу) для суб’єктів господарювання усіх форм власності. Про це ми писали тут.

24 жовтня 2019 року у Верховній Раді з'явився альтернативний проект Закону №2248-1. Цим документом планується виправити ситуацію щодо неможливості зберігання без ліцензії (яку неможливо отримати) пального суб'єктами, які використовують його для власних потреб. 

Так, законопроектом пропонується внести зміни до Закону №481/95-ВР щодо запровадження принципу декларування місць зберігання пального, яке використовується виключно для власних потреб і не реалізується третім особам. 

У Законі №481/95-ВР буде уточнено, що суб’єкт господарювання має право без отримання ліцензії зберігати пальне, яке використовується виключно для потреб власного споживання і не реалізується третім особам, а також для власних виробничо-технологічних потреб виключно на нафто- та газовидобувних майданчиках, бурових платформах, в місцях зберігання пального.

Суб’єкт господарювання, який має право без отримання ліцензії зберігати пальне, яке використовується виключно для потреб власного споживання і не реалізується третім особам, зобов'язаний буде подавати ДПСУ декларацію про зберігання пального. 

Форма декларації про зберігання пального буде затверджена Мінфіном. У ній зазначатимуться такі дані: 

  • для юридичних осіб - найменування, код ЄДРПОУ, для фізичних осіб - суб’єктів господарювання - прізвище, ім’я, по батькові, номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки та повідомили про це відповідний орган доходів і зборів і мають відмітку в паспорті), для спільної діяльності без створення юридичної особи - найменування, код ЄДРПОУ особи, відповідальної за ведення обліку спільної діяльності);
  • адреса місця зберігання пального адреса (область, район, населений пункт, вулиця, номер будинку/офісу);
  • об'єм місця зберігання пального, в якому зберігається пальне. 

Одне місце зберігання пального може бути задекларовано виключно одним суб'єктом господарювання. Один суб’єкт господарювання може зареєструвати одне і більше місць зберігання пального.

Суб'єкти господарювання не декларуватимуть зберігання пального в місцях виробництва пального або місцях оптової торгівлі пальним чи місцях роздрібної торгівлі пальним, на які отримані відповідні ліцензії.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня його опублікування. 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»