• Посилання скопійовано

Пальне у бензовозі: чи потрібно отримувати ліцензію на зберігання пального?

У черговій ІПК податківці знову змінюють свій підхід до необхідності отримання ліцензії на зберігання пального при використанні рухомих (бензовоз) ємностей з пальним, які використовуються для заправки власної сільгосптехніки

Пальне у бензовозі: чи потрібно отримувати ліцензію на зберігання пального?

Нагадаємо, що змінами до Закону №481 з 01.07.2019 року запроваджено ліцензування видів господарської діяльності з виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним.

При цьому відповідно до ст. 1 Закону №481 місце зберігання пального визначено як місце (територія), на якому розташовані споруди та/або обладнання, та/або ємності, що використовуються для зберігання пального на праві власності або користування.

Своєю чергою, зберігання пального - це діяльність зі зберігання пального (власного або отриманого від інших осіб) із зміною або без зміни його фізико-хімічних характеристик.

Водночас у ст. 15 Закону №481 наведено перелік випадків, коли ліцензія на право зберігання пального не отримується на місця зберігання пального, що використовуються:

  • підприємствами, установами та організаціями, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевого бюджету;
  • підприємствами, установами та організаціями системи державного резерву;
  • суб’єктами господарювання для зберігання пального, яке споживається для власних виробничо-технологічних потреб виключно на нафто - та газовидобувних майданчиках, бурових платформах, і яке не реалізується через місця роздрібної торгівлі.

Також суб’єкт господарювання має право зберігати пальне без отримання ліцензії на право зберігання пального в місцях виробництва пального або місцях оптової торгівлі пальним чи місцях роздрібної торгівлі пальним, на які отримані відповідні ліцензії.

Відповідно до зазначеного вище, податківці у ІПК від ІПК від 04.11.2019 р. №1168/6/99-00-04-01-03-15/ІПК зазначили, що інших винятків щодо отримання суб’єктами господарювання ліцензій на право зберігання пального норми Закону №481 не містять. А отже, підприємству, яке для виконання польових робіт використовує власну техніку, яку заправляє з власних бензовозів, які отримують паливо від постачальників і доставляють його на поля для заправки тракторів та на території тваринницьких комплексів, для заправки техніки та обладнання необхідно отримати ліцензію на зберігання пального відповідно до вимог Закону №481.

 

Позиція редакції

Варто звернути увагу, що таке роз’яснення не співпадає з нещодавніми консультаціями з цього питання. Зокрема, у ІПК ДФСУ від 15.08.2019 р. №3814/6/99-99-12-02-02-15/ІПК (про яку ми писали тут) ДПС було зазначено, що у розумінні Закону №481 суб'єкту господарювання необхідно отримувати ліцензію для здійснення зберігання пального у стаціонарних цистернах/ємностях.

Крім того, ось тут ми наводили публікацію податківців, за якою знову ж таки обов’язок отримання ліцензії на зберігання пального прив’язується до «нерухомості» об’єкта, на якому проводиться зберігання пального.

Таким чином, вважаємо, що податківці у коментованій консультації підійшли до питання занадто фіскально. Проте платнику податків, який отримав таку ІПК, ліцензію на зберігання пального доведеться отримувати обов’язково або ж оспорювати ІПК у судовому порядку.

Тому ще раз наголосимо, що оскільки Законом №481 чітко не визначено, що є ємностями в розумінні терміну місця зберігання пального, для визначення необхідності отримання ліцензії платникам податків варто отримувати власну ІПК і діяти саме за нею.

***

Читайте також: 

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»