• Посилання скопійовано

Постанови щодо роздрібної торгівлі пальним та транспортними засобами пропонують оновити

Оприлюднено проект змін щодо постанов, якими встановлено правила роздрібної торгівлі нафтопродуктами, вуглеводневим газом, транспортними засобами та їх складовими частинами, які мають ідентифікаційні номери

Постанови щодо роздрібної торгівлі пальним та транспортними засобами пропонують оновити

Зараз такий проект можна знайти на сайті Федерації професійних спілок України.

Це зміни до постанов Кабінету міністрів України і, звісно, затверджуватиме їх саме він. Однак у разі наявності пропозицій та зауважень, їх пропонується направляти до 09.12.2019 р. на електронну адресу:  fedorchuk@fpsu.org.ua.

Проектом пропонується внести зміни до таких постанов:

Зокрема, зміни до зазначених вище актів передбачаються в частині:

  • актуалізації положень правил роздрібної торгівлі нафтопродуктами та викладення їх у новій редакції;
  • скасування обов'язковості ведення книги відгуків та пропозицій;
  • виключення норми щодо наявності торгового патенту;
  • виключення норми щодо обов’язковості сертифікації продукції.

Розглянемо більш детально питання, які стосуються змін.

 

Актуалізації положень правил роздрібної торгівлі нафтопродуктами та викладення їх у новій редакції

Тут мова йде про узгодження назв центральних органів виконавчої влади у відповідносты до постанови КМУ №829, узгодження термінів з діючими нормативними актами, що регулюють обіг пального.

Крім того вводиться норма щодо необхідності отримання ліцензії на право роздрібної торгівлі пальним (в зв’язку з її введенням з 01.07.2019 р.).

Виключаються положення, які регулюють продаж газу в магазині як такі, що втратили актуальність. Виключаються окремі вимоги щодо експлуатації АЗС як такі, що не є предметом правового регулювання Правил роздрібної торгівлі нафтопродуктами.

 

Скасування обов’язковості ведення книги відгуків і пропозицій

Постановою КМУ №168 було скасовано норму щодо обов’язковості книги відгуків та пропозицій для суб’єктів господарювання  у сфері торгівлі і ресторанного господарства.

Як очікується, це призведе до зменшення витрат на адміністрування (ведення такої книги) і, своэю чергою, заохотить до використання споживачами для вирішення проблемних питань нових технологій та механізмів (Інтернету, соціальних та державних веб - сайтів, контакт - центрів, громадських організацій споживачів, гарячих ліній як Уряду, так і суб’єктів господарювання), що дозволить швидко та ефективно захистити їх права.

 

Виключення норми щодо наявності торгового патенту

Необхідність придбання торгового патенту при здійсненні роздрібної торгівлі скасовано відповідно до ПКУ.

 

Виключення норми щодо обов’язковості сертифікації продукції

Справа в тому, що ст. 6 Закону про стандартизацію встановлено, що залежно від рівня суб’єкта стандартизації, що приймає нормативні документи, вони поділяються на національні стандарти да кодекси усталеної практики, прийняті національним органом стандартизації та стандарти, кодекси усталеної практики та технічні умови, прийняті підприємствами, установами та організаціями, що здійснюють стандартизацію.

Так ось, стандарти, кодекси усталеної практики та технічні умови, прийняті підприємствами, установами та організаціями здійснюються на добровільній основі (ст. 16 Закону про стандартизацію).

Своэю чергою, національні стандарти та кодекси усталеної практики застосовуються на добровільній основі, крім випадків, коли обов’язковість їх застосування встановлена нормативно-правовими актами (ч. 2 ст. 23 Закону про стандартизацію).

Тобто національні стандарти, стандарти, кодекси усталеної практики та технічні умови прийняті підприємствами, установами та організаціями є добровільними для застосування. Обов’язкові вимоги характеристики продукції або пов’язані з ними процеси та методи виробництв встановлюються в нормативно-правових актах.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»