• Посилання скопійовано

Перший та другий примірник однієї АН зареєстровано в різних періодах: коли відображати в декларації?

Податківці роз’яснили, в декларації за який період відображати акцизні накладні, перший і другий примірник яких зареєстровано в різних податкових періодах

Перший та другий примірник однієї АН зареєстровано в різних періодах: коли відображати в декларації?

Коментар до ІПК ДПС від 22.11.2019 р. №1493/6/99-00-07-03-03-15/ІПК

Розрахунок суми акцизного податку з реалізації пального здійснюється у Додатку 11 до декларації акцизного податку. Такий додаток заповнюють усі платники акцизного податку з реалізації пального (в тому числі виробники). Дані заносяться за акцизними складами/акцизними складами пересувними із зазначенням їх унікального номера в розрізі товарів (продукції) за кодами згідно з УКТ ЗЕД, зокрема:

  • у графі 4 "Обсяги пального за місцем діяльності за акцизними накладними, коригувальними акцизними накладними (в тис. л, приведеного до t 15° С) - отриманого" зазначаються обсяги пального, приведеного до t 15° С, отриманого суб’єктом господарювання у звітному періоді згідно з митними деклараціями та акцизними накладними/розрахунками коригування до акцизних накладних, зареєстрованих у ЄРАН (пп. 4 п. 2 розд. V Порядку);
  • у графі 5 "Обсяги пального за місцем діяльності за акцизними накладними, коригувальними акцизними накладними (в тис. л, приведеного до t 15° С) - реалізованого" зазначаються всі обсяги пального, приведеного до t 15° С, реалізованого у звітному періоді за зареєстрованими в ЄРАН акцизними накладними/розрахунками коригування, складеними суб’єктом господарюванні (пп. 5 п. 2 розд. V Порядку).

Відповідно до цього, податківці у ІПК від 22.11.2019 р. № 1493/6/99-00-07-03-03-15/ІПК роз’яснюють, що обсяги пального відображаються в Декларації акцизного податку за той звітний період, в якому здійснено реєстрацію в ЄРАН першого та другого примірника акцизних накладних / розрахунків коригування незалежно від того, чи був порушений платником термін реєстрації вказаних документів. 

Тобто, у ситуації, коли реєстрації першого та другого примірників акцизної накладної відбувається у різних податкових періодах показники акцизної накладної відображаються в Декларації за період в якому зареєстрована друга акцизна накладна.

При цьому, податківці нагадують, що у разі порушення особою, яка реалізує пальне порядку заповнення та/або порядку реєстрації акцизної накладної в ЄРАН отримувач пального має право протягом 60 календарних днів, що настають за днем реалізації пального, подати до контролюючого органу заяву із скаргою на таку особу, яка реалізує пальне. 

До заяви додаються копії первинних документів, складених відповідно до Закону про бухоблік, що підтверджують факт отримання такого пального, або додаткові письмові пояснення суб'єкта господарювання, який фактично не отримував пальне, але зазначений в акцизній накладній, зареєстрованій в ЄРАН, як отримувач пального (п. 231.10 ПКУ).

***

Читайте також: 

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»