• Посилання скопійовано

Як врахувати в СЕАРП та СЕ обсяги пального за період до 1 липня?

Податківці розповіли, як врахувати в СЕАРП та СЕ обсяги пального, які до 01.07.2019 р. обліковувались в СЕАРП, якщо перші та/або другі примірники розподільчих АН не зареєстровані в ЄРАН

Як врахувати в СЕАРП та СЕ обсяги пального за період до 1 липня?

ДПС у підкатегорії 114.11.03 «ЗІР» нагадує, що для акцизних накладних складених відповідно до пп. «а» та «б» п. 23 підрозд. 5 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ для розподілу обсягів пального, яке обліковувалось в системі електронного адміністрування пального між акцизними складами та/або акцизними складами пересувними, вказаними підпунктами ПКУ передбачено обмеження щодо терміну реєстрації в Єдиному реєстрі акцизних накладних першого та другого примірника таких акцизних накладних.

У випадку, якщо платником не зареєстровані в ЄРАН другі примірники розподільчих акцизних накладних, обсяги пального не обліковуються в системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового, відповідно на такі обсяги пального не можуть бути зареєстровані акцизні накладні/розрахунки коригування.

Відповідно до Закону  № 129-XI «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг», підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ доповнено п. 28, відповідно до якого платникам надано можливість зареєструвати в ЄРАН другі примірники розподільчих акцизних накладних, перші примірники яких у терміни, визначені пп. «а» п. 23 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ були зареєстровані в ЄРАН.

Після реєстрації других примірників розподільчих акцизних накладних в ЄРАН обсяги пального, зазначені в такій розподільчій акцизній накладній, будуть обліковуватись в СЕАРП та СЕ як обсяги пального, на які платник може зареєструвати акцизні накладні/розрахунки коригування.

Поряд з цим, розподільчими акцизними накладними здійснювався розподіл між акцизними складами/акцизними складами пересувними обсягів пального, яке станом на 01.07.2019 обліковувалось в СЕАРП, яка на сьогодні не функціонує (відповідно до постанови КМУ №408 постанова КМУ №113 з 01.07.2019 р. втратила чинність).

Враховуючи вищевикладене для врахування в СЕАРП та СЕ обсягів пального, які до 01.07.2019 р. обліковувались в СЕАРП як обсяги, на які платник може зареєструвати акцизні накладні/розрахунки коригування, платнику необхідно:

  • згідно з п. 28 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ зареєструвати в ЄРАН другий примірник розподільчої акцизної накладної – на обсяги пального, зазначені в розподільчій акцизній накладній, перший примірник якої був зареєстрованих в ЄРАН відповідно до пп. «а» п. 23 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ;
  • або відповідно до пп. 232.4.2 ПКУ зареєструвати заявку на поповнення (коригування) залишку пального за умови наявності на обліковій картці сум коштів сплаченого акцизного податку, не менше ніж сума акцизного податку, розрахованого з обсягу пального у такій заявці – на обсяги пального, розподіл якого згідно з п. 23 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ не здійснено платником з будь-яких причин.

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»