• Посилання скопійовано

Помилилися в кількості пального при складанні акцизної накладної: як бути?

Підприємство звернулося до податківців із питанням: як бути, якщо в зареєстрованій в ЄРАН акцизній накладній вказано обсяг пального в літрах, приведених до температури 15°С, та помилковий обсяг пального в кілограмах

Помилилися в кількості пального при складанні акцизної накладної: як бути?

Коментар до ІПК ДПСУ від 15.01.2020 р. №101/6/99-00-04-02-05-06/ІПК

 

Суть запиту

В акцизній накладній, складеній на операцію з власного споживання пального та зареєстрованій в ЄРАН 19.08.2019 р., вказано обсяг пального в літрах, приведених до температури 15°С (364,76 л), та помилковий обсяг пального в кілограмах (68,83 кг). Тобто щільність пального згідно з даними, вказаними в акцизній накладній, становила 0,188 кг/л (68,83 кг / 364,76 л = 0,188), тоді як на практиці щільність пального не повинна бути меншою ніж 0,6 кг/л (див., наприклад, ГОСТ 8.599-20101).

Товариство запитує: як можна виправити цю помилку? Зокрема, чи можна повністю зняти обсяги пального в кілограмах та літрах, приведених до температури 15°С?

 

Позиція податківців

У коментованій ІПК податківці навели норму п. 4 розділу II Порядку №262 про те, що приведення літражу пального до температури 15°С здійснюється згідно з чинною нормативно-технічною документацією.

Яка саме документація має використовуватися при цьому, у Порядку №262 не уточняється, тому кожний платник акцизного податку вирішує це питання на власний розсуд:

  • дехто користується ГОСТами та спеціальними таблицями щодо щільності нафтопродуктів;
  • дехто самостійно визначає щільність кожної партії нафтопродуктів лабораторними методами тощо.

За даними акцизної накладної не можна сказати, як визначено у ній щільність та масу нафтопродуктів – нормативними чи лабораторними методами. З цього випливає, що автоматично не можна проконтролювати правильність визначення  маси нафтопродуктів, яка зазначається в акцизній накладній форми «П».

Крім того, у Порядку №262 не міститься положень щодо порядку перевірки та співставлення між собою показників у кілограмах та літрах пального, приведених до температури 15°С. Тільки в п. 16 розділу ІІ Порядку №262 зазначено, що ці показники можуть мати лише додатне значення – і все.

У розрахунку коригування до акцизної накладної форми «П» значення граф 4 та 5 розділу І можуть мати як додатні, так і від’ємні значення. Порядок коригування акцизної накладної форми «П» регламентовано розділом V Порядку №262, але й тут немає вказівок на те, як співвідносяться між собою показники графи 4 та графи 5.

Зрозуміло, що в разі помилки при складанні до акцизної накладної робиться розрахунок коригування.

Але податківці заявили: у випадку невідповідності зазначених в розрахунку коригування акцизної накладної форми «П» (або іншого документу! тобто, і самої акцизної накладної) даних щодо обсягу пального в літрах, приведених до температури 15°С, даним щодо обсягу пального в кілограмах, такий документ не приймається та не реєструється в ЄРАН.

Отже, можливість зареєструвати в ЄРАН розрахунок коригування, в якому обсяг пального в літрах, приведених до температури 15°С, розрахований згідно з чинною нормативно-правовою документацією, не відповідає даним щодо обсягу пального в кілограмах, відсутня.

На нашу думку, такий РК повинен пройти реєстрацію в ЄРАН на загальних підставах, якщо тільки податківці самовільно не встановили певний програмний контроль щодо співвідношення маси та об’єму пального в акцизній накладній та РК до неї. Нагадаємо, що такі співвідношення не встановлено ні ПКУ, ні Порядком №262, тож формально можна зареєструвати акцизну накладну форми «П» або РК до неї з будь-яким співвідношенням показника маси та показника об’єму пального. Доказом цього є те, що Товариству-запитувачу вдалося якось зареєструвати свою акцизну накладну, у якій помилково було визначено масу пального в кілограмах. Отже, спробувати скласти та відправити такий РК можна. Але чи вдасться його зареєструвати, не факт. 

____________

1 ГОСТ 8.599-2010. Плотность светлых нефтепродуктов. Таблицы пересчета плотности к 15 °С и 20 °С и к условиям измерения объема.

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»