• Посилання скопійовано

Порядок сплати роздрібного акцизу планують удосконалити

У Раді зареєстровано два законопроекти щодо удосконалення механізму справляння акцизного податку при реалізації алкогольних напоїв та тютюнових виробів

Порядок сплати роздрібного акцизу планують удосконалити

10 березня у Верховній Раді було зареєстровано одразу два законопроекти щодо удосконалення механізму справляння акцизного податку при реалізації алкогольних напоїв та тютюнових виробів - №2502-1 (зі змінами до ПКУ) та №2501-1 (зміни до деяких інших законодавчих актів України). Їх автором є нардеп К. Бондарєв з партії "Батьківщина".

Це алтернативні проекти до законопроектів №2502 та №2501. Про них ми раніше писали тут.

 

Законопроект №2502-1

Як зазначено у пояснювальній записці, його метою є зменшення обсягів тіньового ринку алкогольних напоїв та тютюнових виробів з одночасним збільшенням надходжень до державного та місцевих бюджетів зі збереженням структури надходжень від акцизного податку до бюджетів місцевого самоврядування.

Так, у ПКУ пропонується удосконалити пп. 14.1.212 в частині розуміння понять «реалізація підакцизних товарів», «реалізація суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів».

Вбачається необхідним також внести зміни до статей 212-224 ПКУ щодо:

  • механізму сплати акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, запровадивши модель сплати цього податку в частині алкогольних напоїв та тютюнових виробів суб’єктом господарювання, який володіє ліцензією на виробництво тютюнових виробів;
  • визначення бази оподаткування для операцій з реалізації алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюну та/або промислових замінників тютюну на рівні максимальних роздрібних цін або на рівні вартості цих виробів.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім розділу І цього Закону, який набере чинності з 1 липня 2021 року.

 

Законопроект №2501-1

Передбачається внесення змін та доповнень до Закону про РРО та Закону №481/95-ВР, а саме:

  • посилення юридичної відповідальності за проведення розрахункових операцій без використання РРО при здійсненні продажу підакцизних товарів;
  • встановлення вимог для суб’єктів господарювання, які мають намір отримати ліцензію на право оптової торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами.

У разі прийняття цей Закон також набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім розділу І цього Закону, який набере чинності з 1 липня 2021 року.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»