• Посилання скопійовано

Платник акцизу реалізує пальне у тарі менше 5 л: як скласти АН?

Податківці зупинилися на правилах складання АН при реалізації пального у тарі менше 5 л

Платник акцизу реалізує пальне у тарі менше 5 л: як скласти АН?

ДПС у підкатегорії 114.11.03 "ЗІР" нагадує, що пп. 231.1 ПКУ визначено, зокрема, що виробник пального, а також особа, яка здійснює розлив пального у споживчу тару ємністю до 5 літрів (включно), зобов’язані скласти акцизну накладну на обсяги такого пального.

Згідно з п. 231.3 ПКУ акцизна накладна складається платником податку, зокрема, в день реалізації пального при кожній повній або частковій операції з реалізації пального.

Відповідно до вимог п. 231.3 ПКУ особа, яка реалізує пальне або спирт етиловий, зобов’язана скласти акцизну накладну в одному примірнику у разі реалізації, зокрема, пального у споживчій тарі ємністю до 5 літрів (включно) з акцизного складу.

Норму щодо складання акцизної накладної в одному примірнику при реалізації з акцизного складу пального у споживчій тарі ємністю до 5 літрів (включно) внесено до ПКУ Законом № 391.

Реалізація запроваджених Законом № 391-IX змін потребує, зокрема, як внесення змін до форм документів, порядку їх заповнення, затверджених наказом Мінфіну  № 262, так і врахування змін, внесених до форм документів та порядку їх заповнення, у програмному забезпеченні, що забезпечує здійснення реєстрації акцизних накладних та розрахунків коригування акцизних накладних в Єдиному реєстрі акцизних накладних, функціонування системи електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового.

Отже, на сьогодні, до набрання чинності наказу Мінфіну, яким Наказ № 262 буде скасований та яким будуть затверджені нові форми документів, зокрема акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового та порядок заповнення таких документів, чинним є Наказ № 262.

При реалізації пального у споживчій тарі ємністю до 5 літрів (включно) виробником або особою, яка здійснила розлив пального у таку тару, в день такої реалізації складається акцизна накладна за формою та у порядку, які затверджено Наказом № 262.

У верхній лівій частині такої акцизної накладної:

  • у полі «Коди операцій для складання в одному примірнику» може бути зазначено один з кодів: або «2» (для втраченого, зіпсованого, знищеного пального), або «3» (при реалізації пального суб’єкту господарювання, який не є платником акцизного податку з реалізації пального), або «5» (при вивезенні пального за межі митної території України), або «6» (при реалізації пального отримувачу, який не є суб’єктом господарювання), або «0»;
  • у полі «Умови оподаткування» може бути зазначено ознаку щодо умов оподаткування пального або «1» (при здійсненні вивезення пального за межі митної території України його виробником), або «0»;
  • у полі «Напрям використання» зазначається напрям «1» (реалізація пального у споживчій тарі ємністю до 5 літрів (включно) виробником або особою, яка здійснила розлив пального у таку тару).

У верхній правій частині акцизної накладної зазначається:

  • у полі «Примірник» – цифри «1» або «2» (номер примірника із загальної кількості примірників);
  • у полі «Кількість» – цифри «1» або «2» (кількість примірників);
  • у відповідному полі - реєстраційний номер в ЄРАН першого примірника акцизної накладної (для акцизних накладних з кодом операції для складання в одному примірнику «0», тобто складених у двох примірниках).

В акцизній накладній, складеній при реалізації пального у споживчій тарі ємністю до 5 літрів (включно) зазначаються:

  • реквізити особи - отримувача пального - в акцизних накладних з кодом операції для складання в одному примірнику «3» або «0»;
  • у рядку «Особа – отримувач пального» зазначається «Неплатник», до рядка «юридична особа – код за ЄДРПОУ отримувача пального; договір про спільну діяльність – реєстраційний обліковий номер; для фізичної особи – прізвище, ім’я, по батькові та реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності) та номер паспорта» вноситься умовний код «1000000000» – в акцизних накладних з кодом операції для складання в одному примірнику «2» або «6»;
  • реквізити особи (платника податку), що здійснює вивезення пального за межі митної території України, як особи, що реалізує та отримує пальне (у лівій та правій частинах акцизної накладної) - в акцизних накладних з кодом операції для складання в одному примірнику «5», складених на операції з фізичного відпуску (відвантаження) пального з акцизного складу на пересувний акцизний склад;
  • реквізити акцизного складу з якого фізично відвантажене (відпущене) пальне, а саме: уніфікований номер акцизного складу в системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового - у рядку «Акцизний склад/пересувний акцизний склад, з якого фізично відвантажене (відпущене) пальне».

У рядку «Акцизний склад/пересувний акцизний склад, на який фізично відвантажене (отримане) пальне» реквізити акцизного складу пересувного, на який фізично відвантажене (отримане) пальне:

  • зазначаються – в акцизній накладній, в якій зазначено код операції для складання в одному примірнику «0»;
  • зазначаються – в акцизній накладній з кодом операції для складання в одному примірнику «5» та ознакою щодо умов оподаткування «1», складеній на операції з фізичного відпуску (відвантаження) пального з акцизного складу на пересувний акцизний склад;
  • не зазначаються – в акцизних накладних, в яких зазначено код операції для складання в одному примірнику «2», або «3», або «6».

У клітинках рядків акцизної накладної, призначених для внесення реквізитів акцизного складу або пересувного акцизного складу, що не заповнюються, нулі, прочерки та інші знаки чи символи не проставляються (п. 8 розд. ІІ Порядку).

В акцизній накладній з кодом операції для складання в одному примірнику «5» та ознакою щодо умов оподаткування «1», складеній на операції з фізичного відпуску (відвантаження) пального з акцизного складу на пересувний акцизний склад, у відповідному рядку зазначаються реквізити митної декларації – у разі її оформлення відповідно до вимог Митного кодексу України на дату складення акцизної накладної.

У разі якщо на дату складення акцизної накладної митну декларацію не оформлено, реквізити митної декларації в акцизній накладній не заповнюються.

В одному документі (акцизна накладна) може бути зазначено операцію виключно за одним кодом УКТ ЗЕД (п. 10 розд. І Порядку).

До акцизної накладної вноситься інформація за кожним кодом товарної підкатегорії пального згідно з УКТ ЗЕД, при цьому на кожен окремий код товарної підкатегорії пального згідно з УКТ ЗЕД, реалізованого із зазначеного в такій накладній акцизного складу/пересувного акцизного складу складається окрема акцизна накладна (п. 13 розд. ІІ Порядку).

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»