• Посилання скопійовано

Раді пропонують запровадити автоматизовану систему контролю за обігом тютюнових виробів

Законопроєктом №3044а-2 пропонується внести зміни до ПКУ та Закону №481/95-ВР з метою удосконалення адміністрування акцизного податку на тютюнові вироби та посилення контролю за їх обігом

Раді пропонують запровадити автоматизовану систему контролю за обігом тютюнових виробів

16 вересня 2020 року у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №3044а-2 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та Закону України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» щодо удосконалення адміністрування акцизного податку на тютюнові вироби та посилення контролю за їх обігом". Його авторами є В. Галайчук, О. Бондаренко та Д. Гетманцев ("Слуга народу").

Як зазначено у пояснювальній записці, метою законопроєкту є вдосконалення регулювання виробництва та обігу тютюнових виробів, зменшення обсягів нелегального виробництва та попередження мінімізації сплати акцизного податку.

Для цього пропонується внести такі зміни до ПКУ та Закону №481/95-ВР:

1) Уточнити визначення поняття «тютюнові вироби», шляхом включення до їх переліку виробів, що містять тютюн (у тому числі тих, що призначені для електричного нагрівання за допомогою підігрівача з електронним управлінням), які призначені для куріння, нюхання, смоктання, жування, вдихання чи вживання іншим способом.

2) Запровадити автоматизовану систему контролю за обігом тютюнових виробів та її окремих елементів. Зокрема, законопроєктом врегульовуються питання використання унікальних одиничних та групових ідентифікаторів тютюнових виробів, вимог до маркування пачок та групових упаковок, запровадження відповідальності за фальсифікацію унікальних ідентифікаторів тютюнових виробів.

Крім того, передбачається трирічний перехідний період для запровадження відповідних змін з метою проведення необхідної підготовчої роботи.

3) Посилити контроль за використанням обладнання та сировини для промислового виробництва тютюнових виробів, зокрема, шляхом вдосконалення порядку функціонування Єдиного державного реєстру обладнання для промислового виробництва тютюнових виробів;

4) Вдосконалити механізм запобігання накопиченню продукції виробниками тютюнових виробів з метою мінімізації суми сплаченого акцизного податку шляхом поширення передбаченого чинною редакцією Податкового кодексу механізму на суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність у сфері виробництва та/або імпорту тютюнових виробів протягом періоду, меншого за 12 місяців.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з 1 липня 2021 року, крім деяких норм. 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»