• Посилання скопійовано

Кур’єрська доставка алкоголю та тютюну: чи потрібно отримувати ліцензію?

Цього разу у консультації податківці чітко не зазначили про заборону продажу алкогольної та тютюнової продукції за допомогою кур’єрської доставки. Проте і прямо дозвіл на таку діяльність не надали

Кур’єрська доставка алкоголю та тютюну: чи потрібно отримувати ліцензію?

Коментар до ІПК ДПС від 01.10.2020 р. № 4077/ІПК/99-00-09-03-03-06

ДПСУ нагадала, що суб’єкти господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами, зобов’язані мати відповідну ліцензію.

При цьому податківці зазначили, що суб’єкти, які здійснюють інформаційно-агентські послуги та кур’єрську доставку, використовуючи мобільний додаток для отримання та виконання доручень користувачів (споживачів) щодо придбання та доставки замовлень, не зобов’язані мати відповідну ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами.

Водночас у коментованій консультації наводиться визначення місця торгівлі при продажу тютюну та алкоголю – це місце реалізації товарів, у тому числі на розлив, в одному торговому приміщенні (будівлі) за місцем його фактичного розташування, для тютюнових виробів та пива - без обмеження площі, для алкогольних напоїв, крім пива, - торговельною площею не менше 20 кв. метрів, обладнане РРО (незалежно від їх кількості) або де є КОРО (незалежно від їх кількості), в яких фіксується виручка від продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів незалежно від того, чи оформляється через них продаж інших товарів (абз. 14 ст. 1 Закону №481).

Проте прямо про заборону або дозвіл на продаж алкогольної та тютюнової продукції через кур’єрську доставку податківці не пишуть. У деяких своїх попередніх роз’ясненнях податківці зазначали, що продаж алкоголю з доставкою (тобто не за місцем реалізації) є порушенням Закону №481 (зокрема, тут та тут). Але не заперечували про можливість продажу алкоголю та тютюнової продукції через інтернет, якщо замовлення покупець забирає особисто в магазині.

Однак у пізніших своїх консультаціях податківці надавали вже більш лояльні роз’яснення і зазначали, що доставка алкогольних напоїв за адресою покупця можлива за умови їх продажу через спеціалізовані господарські одиниці та за наявності ліцензії на роздрібну торгівлю алкоголем.

Під спеціалізованими господарськими одиницями маються на увазі зазначені в Правилах роздрібної торгівлі алкогольними напоями, затвердженими постановою КМУ від 30.07.1996 р. №854:

  • або підприємства, які спеціалізуються на торгівлі алкоголем,
  • або спеціалізовані відділи (секції) підприємств з універсальним асортиментом продовольчих товарів,
  • або заклади ресторанного господарства.

Проте у коментованій консультації йдеться про продаж із залученням сторонньої кур’єрської служби, яка використовує мобільний додаток для отримання та виконання доручень користувачів (як то Glovo, RAKETA і тд.) і податківці не тільки не пишуть про неможливість здійснення такої діяльності як доставка алкоголю, так ще й вказують, що при цьому кур’єру не потрібно мати ліцензію на роздрібний продаж.

Та все ж таки, зауважимо, що це лише індивідуальна консультація, призначена для конкретного платника податків. А зважаючи, що податківці раніше були не такі лояльні у цьому питанні, вважаємо такий підхід ризиковим і радимо платнику податків, що планує здійснювати таку діяльність, отримати власну ІПК.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»