• Посилання скопійовано

Торгівля електронними сигаретами – що змінилося з 1 січня?

Законом №1019 внесено зміни до КУпАП та до Закону №481 щодо посилення адміністративної відповідальності, встановлення заборони продажу електронних сигарет особам, які не досягли 18 років, на рівні із традиційними тютюновими виробами

Торгівля електронними сигаретами – що змінилося з 1 січня?

Всі наведені ниже зміни набрали чинності з 1 січня 2021 року, крім зміни визначення тютюнових виробів у ст. 1 Закону №481, яка набере чинності з 1 червня 2022 року. Розглянемо їх докладніше.

 

Зміни у термінології Закону № 481 та Закону № 2899

У ст. 1 Закону №481 підкориговано визначення тютюнових виробів – до нього додано слово «нагрівання»: тютюнові вироби - сигарети з фільтром або без фільтру, цигарки, сигари, сигарили, а також люльковий, нюхальний, смоктальний, жувальний тютюн, махорка та інші вироби з тютюну чи його замінників для куріння, нюхання, смоктання, жування чи нагрівання. Нагадуємо, що нове визначення почне застосовуватись з 1 червня 2022 року. Натомість визначення тютюнових виробів виключено зі ст. 1 Закону № 2899.

У ст. 1 Закону №481 додано визначення нових термінів: тютюновмісні вироби для електричного нагрівання (ТВЕН) за допомогою підігрівача з електронним управлінням та пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння.

У ст. 1 Закону №2899 додано визначення пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння – це пристрої, призначені для вдихання аерозолів (пари), що утворюються внаслідок нагрівання продуктів, що містять у своєму складі тютюн (продукти його переробки), без їх згоряння.

Отже, нові визначення будуть застосовуватись щодо всіх нормативних актів, де згадуються тютюнові вироби. Зокрема, це стосуватиметься і обмежень щодо продажу.

 

Обмеження щодо використання та продажу електронних сигарет

Обмеження щодо споживання тютюнових виробів, які були встановлені ст. 15-2 Закону №481, тепер поширюються і на використання електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння.

Крім цього, додатково заборонено споживання пива (крім безалкогольного), алкогольних та слабоалкогольних напоїв, вин столових у місцях проведення спортивних змагань за участю дітей – раніше такої заборони не було.

Всі обмеження, що діяли до 1 січня 2021 року щодо продажу  тютюнових виробів (ст. 15-3 Закону №481), тепер поширено також і на продаж електронних сигарет, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння. Також з 1 січня 2021 року заборонено продаж вищезазначеної продукції у місцях проведення спортивних змагань за участю дітей.

До речі, нагадаємо, що термін «дитина» визначено у ст. 1 Закону про громадянство – це особа віком до 18 років, та у ст. 6 Сімейного кодексу – це особа до досягнення нею повноліття, а саме 18 років.

Зокрема, з 1 січня 2021 року заборонено реалізацію (продаж) електронних сигарет, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння особам, які не досягли 18-річного віку – зміни до ст. 13 Закону № 2899.

 

Посилено адміністративну відповідальність за порушення у сфері торгівлі алкоголем та тютюновими виробами

По-перше, до числа адміністративних правопорушень (порушення правил торгівлі пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями, тютюновими виробами),  передбачених ст. 156 КУпАП,  додано порушення правил торгівлі електронними сигаретами та рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, пристроями для споживання тютюнових виробів без їх згоряння. Тепер вони кваліфікуються як адмінпорушення нарівні з порушенням правил торгівлі пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями, тютюновими виробами, адмінвідповідальність за які була передбачена й раніше.

По-друге, збільшено штрафи за:

  • порушення працівником підприємства (організації) торгівлі або громадського харчування правил торгівлі (абз. 3 ст. 156 КУпАП). Новий штраф за всі ці порушення становить від чотирьохсот до восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (наразі це від 6800 грн до 13600 грн). Зверніть увагу, що цей штраф накладається саме на працівника, а не на підприємство;
  • торгівлю пивом (крім безалкогольного), алкогольними, слабоалкогольними напоями, тютюновими виробами, електронними сигаретами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, пристроями для споживання тютюнових виробів без їх згоряння з рук, з лотків, у приміщеннях або на територіях, заборонених законом, - новий розмір штрафу складає від чотирьохсот до восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 6800 грн до 13600 грн) з конфіскацією предметів торгівлі та виручки, одержаної від продажу предметів торгівлі. Ця санкція накладається на саме підприємство, що вчинило таке правопорушення.
  • Збільшено штраф при повторності порушень, вчинені підприємством (це дії, передбачені ч. 1 чи 3  ст. 156 КУпАП, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення – тепер новий розмір штрафу становить від від восьмисот до однієї тисячі чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 13600 грн до 23800 грн) з конфіскацією предметів торгівлі та виручки, одержаної від продажу предметів торгівлі.

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»