• Посилання скопійовано

Контроль за обігом пального, алкоголю та тютюнової продукції: альтернативний законопроект

На минулому тижні до ВРУ було подано альтернативний проект закону щодо змін у адмініструванні акцизного податку. Крім змін у визначенні підакцизних товарів, він також запроваджує і посилення контролю за дотриманням порядку виробництва та обігу спирту та відтермінування норми про віднесення ТВЕН до тютюнових виробів

Контроль за обігом пального, алкоголю та тютюнової продукції: альтернативний законопроект

25 листопада ВРУ було одержано Проект Закону №6299-1 від 25.11.2021 яким пропонується внести зміни до ПКУ та інших законів України щодо адміністрування акцизного податку і забезпечення прозорого контролю за обігом пального та спирту.

Цей законопроект є альтернативним до проекту Закону №6299 від 09.11.2021 (про який ми писали тут). Він пропонує дещо інший підхід до змін у визначенні підакцизної продукції та контролю її обігу. З текстом альтернативного законопроекту №6299-1 можна ознайомитись за посиланням.

Як і Законопроект №6299 альтернативний проект закону, у разі підтримки, набирає чинності з 1 січня 2022 року. Однак, також передбачає перехідний період для «нових» платників акцизу, що отримають такий статус внаслідок зазначених змін.

Згідно пояснювальної записки альтернативним законопроектом пропонується:

  • включити до підакцизної продукції товари (продукцію), до складу яких входить хоча б один компонент, що є підакцизним товаром, зазначеним у пп. 215.3.4 ПКУ, –  пальне. На такі товари (продукцію) запроваджується ставка акцизного податку – 245,5 євро за 1000 літрів.
  • встановити нульову ставку акцизного податку при ввезенні імпортерами або реалізації виробниками таких товарів (продукції), у разі їх використання суб’єктами хімічної, нафтохімічної та добувної промисловості. При нецільовому використанні зазначених товарів (продукції) такими суб’єктами застосовувати повну ставку акцизу (245,5 євро за 1000 літрів) та штраф 50 % від суми нарахованого акцизного податку (у Законопроекті №6299 штраф передбачався у розмірі 100%). Але якщо платник податку самостійно виявить факт нецільового використання та виправить цю помилку у Декларації із сплатою акцизу, то штраф буде меншим- у розмірі 25%;
  • запровадити перехідний період для нових платників акцизного податку для реєстрації їх в СЕА РПСЕ та внесення розчинників до СЕА РПСЕ. Аналогічний перехідний період був запроваджений при залученні до підакцизних товарів мастил та розчинників на основі метанолу (Закон України від 17.12.2020 р. №1117).

Крім цього, альтернативним законопроектом №6299-1 передбачено і зміни, яких не було у законопроекті №6299 (однак містились у проекті акту, що було розміщено для обговорення на сайті Мінфіну про який ми писали тут). 

Йдеться про:

– можливість здійснення постійного контролю за дотриманням порядку виробництва та обігу спирту і сплати акцизного податку представником ДПС дистанційно з використанням засобів електронного зв’язку за умови їх цілодобового підключення до системи відеоспостереження. Використанням засобів електронного зв’язку, підключених до системи відеоспостереження дозволить здійснювати такий контроль дистанційно;

– відключення або не встановлення на усіх етапах виробництва та відпуску цілодобових систем відеоспостереження є підставою для відмови у видачі ліцензії або анулювання ліцензії. Затвердження вимог до встановлення та функціонування системи відеоспостереження здійснюється Мінфіном;

– обов’язок подавати на погодження органу ДПС завірену схему розташування системи відеоспостереження:

  • до отримання ліцензії на право виробництва спирту;
  • у разі наявності діючої ліцензії на право виробництва спирту – не пізніше трьох місяців після набрання чинності порядку подання системи відеоспостереження до органу ДПС;

– надання повноваження Мінфіну затверджувати порядок пломбування можливих місць доступу до спирту на підприємствах, що:

  • виробляють спирт етиловий;
  • використовують спирт за нульовою ставкою акцизу для виробництва непідакцизної продукції (оцту, парфумерії, склоомивачів та інших товарів побутової хімії);

– обов’язкове пломбування обладнання, устаткування, спиртових комунікацій, приладів обліку спирту та продукції, для виробництва якої використовується отриманий спирт етиловий (в тому числі витратомірів-лічильників);

 

Відтермінування змін у частині віднесення ТВЕН до тютюнових виробів

Нагадаємо, що Законом №1019 (про який ми писали тут), було передбачено запровадження з 1 липня 2022 року (через 18 місяців з дня набрання чинності цим законом) оновленого визначення тютюнових виробів, до якого додано слово «нагрівання». Тобто, до тютюнових виробів відноситимуться: сигарети з фільтром або без фільтру, цигарки, сигари, сигарили, а також люльковий, нюхальний, смоктальний, жувальний тютюн, махорка та інші вироби з тютюну чи його замінників для куріння, нюхання, смоктання, жування чи нагрівання.

Законопроектом №6299-1 пропонується перенести строк набрання чинності зазначеної норми щодо віднесення ТВЕН до тютюнових виробів на 1 січня 2023 року.

 

Контроль за цільовим використанням розчинників

Законопроектом №6299-1 передбачається, що підприємства (суб’єкти хімічної, нафтохімічної та добувної промисловості), які користуються наведеною вище пільгою щодо нульової ставки акцизного податку, подаватимуть контролюючому органу за основним місцем обліку Довідку про цільове використання таких товарів (продукції). Така довідка подаватиметься за кожний квартал – протягом 10 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу. 

Довідки про цільове використання формуються з урахуванням даних:

  • належно оформлених митних декларації, які підтверджують ввезення на митну територію України таких товарів (продукції);
  • акцизних накладних, зареєстрованих в ЄРАН, які підтверджують отримання підприємством таких товарів (продукції) від їх виробника;
  • акцизних накладних, зареєстрованих в ЄРАН, які підтверджують використання підприємством таких товарів (продукції) в хімічній, нафтохімічній або добувній промисловості.

Крім того, пропонується наступний порядок контролю за цільовим використанням розчинників:

  • перелік підприємств, які отримують розчинники за нульовою ставкою, має затвердити КМУ;
  • ДПС буде здійснювати контроль за використанням розчинників через СЕА РПСЕ;
  • суб’єкти, що користуються пільгою протягом 180 днів після отримання розчинника, подаватимуть ДПС довідку про цільове використання;
  • суб’єктам, які здійснюють використання та реалізацію виключно розчинників, надаватиметься можливість не обладнувати місця зберігання розчинників приладами обліку (витратомір-лічильник та рівнемір-лічильник).


Лічильники на акцизних складах

У коментованому законопроекті наводиться оновлений перелік випадків, коли акцизні склади не обладнуються витратомірами-лічильниками та рівнемірами-лічильниками. Зокрема, такими засобами контролю не обладнуються акцизні склади, на яких здійснюються виключно зберігання та реалізація:

  • пального, що отримується та реалізується у споживчій тарі без зміни розфасовки;
  • скрапленого газу природного, бензолу, метанолу технічного (метилового спирту);
  • розчинників або розріджувачів на основі метанолу, інших готових сумішей на основі метанолу;
  • товарів (продукції), до складу яких входить хоча б один компонент, що є підакцизним товаром, зазначеним у пп. 215.3.4 ПКУ (пальне).

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»