• Посилання скопійовано

Акциз з продажу тютюну буде зараховуватися до бюджету громад: прийнято закон

Верховна Рада у ІІ читанні ухвалила законопроєкт №5719 про зарахування акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів до бюджетів громад

Акциз з продажу тютюну буде зараховуватися до бюджету громад: прийнято закон
15 лютого на черговому засіданні ВРУ народні депутати розглянули правки до проєкту Закону №5719 "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнових виробів".
 
За результатами голосування законопроект 278 голосами прийнято у другому читанні та в цілому. Про це йдеться в інформації від ВРУ. 
 
Що пропонується Законом?
Законопроєктом№5719 пропонується внести зміни до статті 64 «Склад доходів загального фонду бюджетів сільських, селищних, міських територіальних громад» Бюджетного кодексу України, встановивши, що:
 
  • акцизний податок з роздрібної торгівлі тютюновими виробами щомісячно зараховується до загального фонду бюджетів місцевого самоврядування в автоматичному режимі пропорційно до частки, що розраховується як співвідношення вартості реалізованих суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнових виробів, тютюну, промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, на відповідній території за звітний місяць, в загальній вартості реалізованих суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі таких товарів в цілому по Україні;
  • частки для зарахування вказаного податку до бюджетів місцевого самоврядування визначаються ДПС, не пізніше 20 числа кожного місяця, що слідує за звітним і надаються центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів;
  • Держказначейство не пізніше останнього дня місяця, що слідує за звітним, здійснює розподіл даного акцизного податку між бюджетами місцевого самоврядування.

 

Наслідки для платників акцизу

З набранням чинності вищенаведених змін до БКУ згідно з абзацом сьомим п. 1 розділу II "Прикінцеві положення" Закону №1914 суб’єкти господарювання роздрібної торгівлі, які здійснюють реалізацію тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, у роздрібній мережі, акцизний податок з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів не сплачуватимуть і норма, встановлена абзацом дев’ятнадцятим пп. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 Кодексу, на них не розповсюджуватиметься. 

Отже, місяць набуття чинності (крім випадку, якщо зміни набуватимуть чинності з першого числа звітного місяця) змінами до Бюджетного кодексу України буде останнім звітним періодом, за який у платника акцизного податку, визначеного пп. 212.1.11 ПКУ, виникатиме обов’язок щодо звітування та сплати акцизного податку з реалізації тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах.

При цьому, починаючи зі звітного періоду з якого набиратимуть чинності зміни до Бюджетного кодексу України, згідно з абзацом сьомим п. 1 розділу II "Прикінцеві положення" Закону №1914, обов’язок щодо оподаткування акцизним податком з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі  підакцизних товарів зіпсованих, знищених товарів або товарів, наявність чи місцезнаходження яких не підтверджено суб’єктом господарювання, у тому числі товари, нестача яких виявлена за результатами інвентаризації, проведеної у роздрібній торгівлі, виникатиме у виробників/імпортерів тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, визначених пп. 212.1.17 п. 212.1 ст. 212 Кодексу.

***

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»