• Посилання скопійовано

Комітет Гетманцева підтримує нові правила адміністрування акцизу

Комітет ВРУ з податкової політики рекомендував прийняти за основу законопроєкт №6299-1 щодо нових правил адміністрування акцизу

Комітет Гетманцева підтримує нові правила адміністрування акцизу

За інформацією Гетманцева з його Телеграм-каналу, 16 лютого було проведено засідання Комітету з податкової політики. За його результатами було прийнято рішення рекомендувати ВРУ прийняти за основу законопроєкт №6299-1

Нагадаємо, що 25 листопада ВРУ було одержано Проект Закону №6299-1 від 25.11.2021 яким пропонується внести зміни до ПКУ та інших законів України щодо адміністрування акцизного податку і забезпечення прозорого контролю за обігом пального та спирту.

Згідно пояснювальної записки альтернативним законопроектом пропонується:

  • включити до підакцизної продукції товари (продукцію), до складу яких входить хоча б один компонент, що є підакцизним товаром, зазначеним у пп. 215.3.4 ПКУ, – пальне. На такі товари (продукцію) запроваджується ставка акцизного податку – 245,5 євро за 1000 літрів.
  • встановити нульову ставку акцизного податку при ввезенні імпортерами або реалізації виробниками таких товарів (продукції), у разі їх використання суб’єктами хімічної, нафтохімічної та добувної промисловості. При нецільовому використанні зазначених товарів (продукції) такими суб’єктами застосовувати повну ставку акцизу (245,5 євро за 1000 літрів) та штраф 50 % від суми нарахованого акцизного податку (у Законопроекті №6299 штраф передбачався у розмірі 100%). Але якщо платник податку самостійно виявить факт нецільового використання та виправить цю помилку у Декларації із сплатою акцизу, то штраф буде меншим- у розмірі 25%;
  • запровадити перехідний період для нових платників акцизного податку для реєстрації їх в СЕА РПСЕ та внесення розчинників до СЕА РПСЕ. Аналогічний перехідний період був запроваджений при залученні до підакцизних товарів мастил та розчинників на основі метанолу (Закон України від 17.12.2020 р. №1117).

***

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»