• Посилання скопійовано

Які нюанси сплати акцизу у разі повернення товару?

У разі повернення покупцем підакцизних товарів з причин, не пов’язаних з усуненням недоліків чи знищенням, коригування податкових зобов’язань зі сплати акцизу не проводиться

Які нюанси сплати акцизу у разі повернення товару?

Чи повинен платник акцизного податку - виробник підакцизних товарів повторно нараховувати податкові зобов’язання зі сплати акцизного податку у разі повного (часткового) повернення покупцем підакцизних товарів (продукції), якщо таке повернення не пов’язане з усуненням недоліків чи знищенням товару (продукції), а податкові зобов’язання з акцизного податку за операціями з реалізації таких товарів (продукції) були нараховані? Роз'яснює  ДПС по роботі з великими платниками податків.

Згідно з п.п. 213.1.1 п. 213.1 ст.213 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами і доповненнями (далі – ПКУ) об’єктом оподаткування акцизним податком є зокрема, операції з реалізації вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції).

Пунктом 217.1 ст. 217 ПКУ визначено, зокрема, що суми податку, що підлягають сплаті, з підакцизних товарів (продукції), вироблених на митній території України, а також реалізованих суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі, визначаються платником податку самостійно, виходячи з об’єктів оподаткування, бази оподаткування та ставок цього податку, що діють на дату виникнення податкових зобов’язань.

Датою виникнення податкових зобов’язань щодо підакцизних товарів (продукції), вироблених на митній території України, згідно з п. 216.1 ст. 216 ПКУ, є дата їх реалізації особою, яка їх виробляє, незалежно від цілей і напрямів подальшого використання таких товарів (продукції), крім випадків, зазначених у ст. 225 та ст. 229 ПКУ.

Згідно з п. 217.5 ст. 217 ПКУ у разі повного або часткового повернення покупцем підакцизних товарів (продукції), вироблених (виготовлених) на митній території України, продавцю для усунення недоліків товару (продукції) або його знищення (переробки) у зв’язку з неможливістю усунення таких недоліків, платник податку - продавець проводить коригування податкових зобов’язань зі сплати акцизного податку у звітному періоді, у якому відбулося таке повернення.

Сума коригування обчислюється платником податку із застосуванням максимальних роздрібних цін, ставок акцизного податку з урахуванням мінімального податкового зобов’язання зі сплати акцизного податку, які діяли на дату виникнення податкового зобов’язання щодо таких товарів (продукції).

Сума коригування зазначається в декларації з акцизного податку за звітний період, у якому відбулось таке повернення.

Отже, у разі повернення покупцем підакцизних товарів (продукції), з причин не пов’язаних з усуненням недоліків чи знищенням товару (продукції), коригування податкових зобов’язань зі сплати акцизного податку не проводиться. Податкові зобов’язання зі сплати акцизного податку, у разі реалізації виробником повернутої якісної підакцизної продукції з якої було сплачено акцизний податок при першій її реалізації (відвантаженні) та при незмінності ставок акцизного податку не нараховуються.

***

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»