• Посилання скопійовано

Імпорт тютюнових виробів: ПДВ платимо з максимальної роздрібної ціни!

Мінфін нагадує, що базою нарахування ПДВ при імпорті підакцизних товарів, для яких державою встановлені максимальні роздрібні ціни, буде така ціна станом на дату ввезення таких товарів на територію України

Імпорт тютюнових виробів: ПДВ платимо з максимальної роздрібної ціни!

Коментар до листа Мінфіну від 12.05.2022 р. №11320-10-61/9749

База для ПДВ при ввезенні підакцизних товарів на митну територію України

Для підакцизних товарів (тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну), на які встановлені максимальні роздрібні ціни (МРЦ), базою оподаткування імпортним ПДВ  при ввезенні на митну територію України, є МРЦ таких товарів без урахування ПДВ. Так прямо зазначено у п. 190.1 ПКУ.

МРЦ - це ціни, встановлені для тютюнових виробів, тютюну, промислових замінників тютюну виробниками або імпортерами товарів шляхом декларування таких цін (пп. 14.1.106 ПКУ). Вони повинні наноситися на споживчу упаковку таких товарів разом з датою їх виробництва (п. 220.11 ПКУ). Це означає, що МРЦ не можуть бути змінені виробником або постачальником надалі.

Мінфін у коментованому листі наголошує, що:

  • МРЦ є базою оподаткування ПДВ, акцизного податку за адвалорною ставкою та акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизних товарів. Тобто платник податків при визначенні податкових зобов'язань може застосовувати лише МРЦ на товари, визначені на дату їх виробництва;
  • продаж суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, на які встановлюються МРЦ, не може здійснюватися за цінами, вищими за МРЦ, збільшеними на суму акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизних товарів. Тобто МРЦ на тютюнові вироби є сталою величиною, з якою справляється ПДВ при першому постачанні підакцизних товарів. Таким «першим постачанням» може бути ввезення підакцизних товарів на митну територію України або їх перший продаж вітчизняним виробником на митній території України.

Зокрема, базою оподаткування ПДВ для тютюнових виробів, тютюну, промислових замінників тютюну на день прийняття митної декларації митним органом є МРЦ на такі товари, встановлена виробником або імпортером, на дату їх виробництва.

 

Штрафні санкції за порушення правил застосування МРЦ

Ст. 17 Закону №481 встановлені штрафні санкції у разі продажу суб'єктами роздрібної торгівлі тютюнових виробів за цінами, що перевищують МРЦ, збільшені на суму акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів: 100% вартості наявних у суб'єкта господарювання тютюнових виробів.

Якщо на пачку тютюнових виробів, тютюну, промислових замінників тютюну ціна не наноситься, для визначення перевищення при роздрібній торгівлі такими товарами використовується розмір МРЦ, встановленої виробником або імпортером у Декларації про максимальні роздрібні ціни на підакцизні товари, та дата виготовлення такої продукції, нанесена на пачку тютюнових виробів, тютюну, промислових замінників тютюну (ст. 18 Закону № 481).

***

Читайте також:

***

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»