• Посилання скопійовано

Наслідки перегляду ставок плати за землю на 2016 р. місцевими органами влади для платників земельного податку

Багато місцевих органів влади протягом лютого 2016 року переглянуло ставки щодо плати за землю, які мають застосовуватися з 01.01.2016 р. Але платники земельного податку вже подали декларації з плати за землю на 2016 рік, застосувавши ставки, які були затверджені на 31.12.2015 р., оскільки нових ще не було. Що робити платникам плати за землю у такому випадку?

Наслідки перегляду ставок плати за землю на 2016 р. місцевими органами влади для платників земельного податку

Новації для плати за землю для 2016 року. Відповідно до пп. 12.3.4 ПКУ рішення про встановлення місцевих податків та зборів офіційно оприлюднюється відповідним органом місцевого самоврядування до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосовування встановлюваних місцевих податків та зборів або змін (плановий період). В іншому разі норми відповідних рішень застосовуються не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим періодом. Тож, оскільки рішення місцевого органу влади щодо ставок із плати за землю прийнято 17.02.2016, то цю ставку слід застосовувати починаючи із 2017 року.

І саме тому при звітуванні на 2016 рік та сплати із плати за землю потрібно застосувати ставки, які діяли до 31 грудня 2015 року. Такий порядок застосування ставок зі плати на землю встановлено пп. 12.3.5 ПКУ.

Але п. 4 розд. ІІ «Прикінцеві положення» Закону №909 встановлено, що в 2016 році до прийнятих рішень органів місцевого самоврядування про встановлення місцевих податків і зборів на 2016 рік не застосовуються вимоги, встановлені пп. 12.3.4 ПКУ та Законом України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності». П. 5 розд. ІІ «Прикінцеві положення» Закону № 909 також рекомендовано органам місцевого самоврядування у місячний строк з дня набрання чинності цим Законом переглянути прийняті на 2016 рік рішення щодо встановлення місцевих податків і зборів, визначених статтею 10 ПКУ. Тож Законом № 909 рекомендовано, але не встановлено обов’язок щодо перегляду рішення щодо встановлення місцевих податків у місячний строк з дня набрання чинності цим Законом переглянути прийняті на 2016 рік, тобто протягом січня 2016 року. З огляду на таку норму Закону № 909 місцеві органи влади можуть переглянути і пізніше січня 2016 року. Тож можна стверджувати, що місцевий орган влади не порушує строки прийняття рішення щодо місцевих податків, навіть якщо таке рішення прийнято у лютому 2016 або в інші місяці цього року. 

Думка ДФС. При цьому ДФС видала лист від 19.01.2016 №1656/7/99-99-17-04-02-16 "Про зміни до Податкового кодексу України та індексацію нормативної грошової оцінки земель". У цьому листі зробила висновки, якими вважає за необхідне:

«1. забезпечити інформування власників землі, землекористувачів та орендарів про коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель за 2015 рік; 

2. спільно з органами місцевого самоврядування та органами Держгеокадастру забезпечити доведення до власників землі, землекористувачів та орендарів зміни коефіцієнтів індексації та ставок земельного податку, орендної плати і грошової оцінки земель та подання ними, у термін не пізніше 20 лютого цього року, податкових декларацій сум земельного податку і орендної плати за землі державної та комунальної власності на 2016 рік з урахуванням змінених коефіцієнтів індексації, уточненої на 1 січня 2016 року грошової оцінки земель; 

3.  встановити контроль за дотриманням норм податкового законодавства щодо правильності обчислення та повноти сплати до відповідних місцевих бюджетів земельного податку та орендної плати за земельні ділянки».

З огляду на цей лист всі податківці відтепер наполягають на поданні уточнюючих розрахунків до декларації із плати за землю.

Але зазначимо, що листи не є нормативно-правовими актами, вони мають роз'яснювальний, інформаційний характер і не встановлюють правових норм.

Поради від редакції. Тож наразі не йдеться про помилку з боку платника податку - адже при звітуванні на 2016 рік та сплати із плати за землю потрібно було застосувати ставки, які діяли до 31 грудня 2015 року, якщо на момент подання декларації нових ставок не було встановлено. При цьому, якщо виходити із норми п. 4 Прикінцевих положень Закону № 909, то на 2016 рік незалежно від дати прийняття рішення відповідного місцевого органу влади потрібно застосовувати визначені ним ставки плати за землю. Отже, хоча ставки податку були встановлені фактично заднім числом, вони є діючими протягом усього 2016 року. І, оскільки вже минув граничний термін подання такої декларації слід подати уточнюючий розрахунок до неї.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»