• Посилання скопійовано

Справляння адміністративного збору за держреєстрацію речових прав

Мін'юст розповів про особливості справляння адмiнiстративного збору як обов’язкового платежу за держреєстрацію речових прав

Справляння адміністративного збору за держреєстрацію речових прав

У листі від 29.02.2016 р. №1440/8/32-16  Мін'юст наголошує, що особливiсть адмiнiстративного збору як обов’язкового платежу, встановленого законом, полягає не у сплатi власником певної плати за володiння, користування чи розпоряджання майном, а саме в оплатi адмiнпослуг, якi надаються певним уповноваженим вiдповiдно до закону суб’єктом.

Вiдповiдно до Закону за надання такої адмiнiстративної послуги як проведення держреєстрацiї прав справляється адмiнiстративний збiр. При цьому одна адмiнiстративна послуга може надаватися як за зверненням одного суб’єкта-заявника, так i за зверненням декiлькох суб’єктiв-заявникiв.

При цьому плата за одну адмiнiстративну послугу — державну реєстрацiю прав відповідно до Закону «Про адмiнiстративнi послуги»,  справляється одноразово, незалежно вiд множинностi суб’єкта звернення — заявника (заявникiв), оскiльки приймається одна заява для проведення такої реєстрацiї, держреєстратором здiйснюється одноразово комплекс дiй, пов’язаних iз розглядом заяви, прийняттям рiшення та внесенням вiдомостей до Держреєстру прав.

Водночас законодавство у сферi держреєстрацiї прав у разi наявностi множинностi суб’єкта звернення — заявника не обмежує таких суб’єктiв звертатися за наданням адмiнiстративної послуги окремо один вiд одного. 

Наприклад, у разi належностi нерухомого майна на правi спiльної власностi декiльком особам за проведенням державної реєстрацiї прав можуть звернутися як усi спiввласники з однiєю заявою для такої реєстрацiї, так i кожен iз спiввласникiв окремо, подавши окремi заяви та необхiднi документи.

Тобто у разi звернення кожного iз спiввласникiв окремо за проведенням держреєстрацiї прав адмiнiстративна послуга вже буде надаватися не одноразово для усiх спiввласникiв, а для кожного окремо, й вiдповiдно адмiнiстративний збiр буде сплачуватись за кожну окрему послугу.

Зазначимо також, що згідно з ст. 34 Закону "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" №1952-IV за державну реєстрацiю права власностi на частку у правi спiльної власностi на об’єкт нерухомого майна адмiнiстративний збiр сплачується в повному розмiрi.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»