• Посилання скопійовано

Контрольовані операції в межах договору комісії

ДФСУ роз’яснила, які саме операції в межах договору комісії можуть бути визнані контрольовані і в якому випадку за ними треба подавати Звіт про контрольовані операції

Контрольовані операції в межах договору комісії

Коментар до листа ДФСУ від 26.04.2017 р. №9014/6/99-99-15-02-02-15 

Що говорить ПКУ

Згідно з пп. 39.2.1.1. ПКУ контрольованими операціями є господарські операції платника податків, що можуть впливати на об’єкт оподаткування податком на прибуток підприємств платника податків, а саме:

а) господарські операції, що здійснюються з пов’язаними особами - нерезидентами, в тому числі у випадках, визначених пп. 39.2.1.5 ПКУ;

б) зовнішньоекономічні господарські операції з продажу та/або придбання товарів та/або послуг через комісіонерів-нерезидентів;

в) господарські операції, що здійснюються з нерезидентами, зареєстрованими у державах (на територіях), включених до переліку держав (територій), затвердженого КМУ, або які є резидентами цих держав. На сьогодні цей перелік затверджено розпорядженням КМУ від 16.09.2015 р. № 977-р;

г) господарські операції, що здійснюються з нерезидентами, які не сплачують податок на прибуток (корпоративний податок), у тому числі з доходів, отриманих за межами держави реєстрації таких нерезидентів, та/або не є податковими резидентами держави, в якій вони зареєстровані як юридичні особи. Перелік організаційно-правових форм таких нерезидентів в розрізі держав (територій) має теж затверджуватися Кабінетом Міністрів України. Але на сьогодні ще такого переліку немає. 

При цьому застосовується ще один критерій – «вартісний», визначений пп. 39.2.1.7 ПКУ. Господарські операції, передбачені пп. 39.2.1.1 – 39.2.1.3 і 39.2.1.5 ПКУ, визнаються контрольованими, якщо одночасно виконуються такі умови:

  • річний дохід платника податків від будь-якої діяльності, визначений за правилами бухгалтерського обліку, перевищує 50 млн грн (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік;
  • обсяг таких господарських операцій платника податків з кожним контрагентом, визначений за правилами бухгалтерського обліку, перевищує 5 млн грн (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік.

 

А що на практиці?

Те, що господарські операції, які здійснюються між резидентами, не підпадають під визначення контрольованих (незалежно від того, чи є вони пов’язаними особами) платники податку на прибуток зрозуміли вже давно.

Але як, як розповідає ДФСУ у коментованому листі, оскільки продаж товару на умовах комісії не передбачає переходу права власності на такий товар від комісіонера – резидента до покупця – нерезидента, і такі операції також не підпадають під визначення контрольованих.

 Здавалося б, якщо причина неконтрольованості – це відсутність переходу права власності, то такий самий підхід має застосовуватися незалежно від того, ким є покупець-нерезидент.

Але не все так просто, як виглядає із цього роз’яснення!

На думку ДФСУ,  коли:

  • покупець – нерезидент є пов’язаною особою з комітентом – резидентом;
  • або країна резиденції покупця – нерезидента включена до Переліку № 977-р,

контрольовані операції між комісіонером-резидентом та покупцем-нерезидентом все ж таки виникають!

У цих випадках комітент – резидент зобов’язаний в установлений термін подати Звіт про контрольовані операції, здійснені протягом звітного податкового періоду.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»