• Посилання скопійовано

Чи враховується безповоротна фіндопомога при визначенні вартісного критерію контрольованих операцій

На думку ДФСУ, сума наданої (отриманої) безповоротної фіндопомоги враховується при визначенні вартісного критерію контрольованих операцій з метою трансфертного ціноутворення та відображається у Звіті про контрольовані операції

Чи враховується безповоротна фіндопомога при визначенні вартісного критерію контрольованих операцій

Податківці у листі від 22.06.2017 р. №768/6/99-99-15-02-02-15/IПК нагадали, що господарською операцією з метою трансфертного ціноутворення є всі види операцій, договорів або домовленостей, документально підтверджених або непідтверджених, що можуть впливати на об'єкт оподаткування податком на прибуток підприємств платника податків.

З метою нарахування податку на прибуток підприємств контрольованими операціями є госпоперації, що впливають на об'єкт оподаткування платника податку, що здійснюються:

  • з пов'язаною особою — нерезидентом;
  • з нерезидентом, зареєстрованим у державі (на території), що включена до переліку держав (територій), затвердженого КМУ;
  • через комісіонерів-нерезидентів при здійсненні зовнішньоекономічних госпоперацій з продажу товарів.

Госпоперації визнаються контрольованими, якщо одночасно виконуються такі умови:

- річний дохід платника податків від будь-якої діяльності, визначений за правилами бухобліку, перевищує 50 млн грн (за мінусом непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік;

- обсяг таких госпоперацій платника податків із кожним контрагентом, визначений за правилами бухобліку, перевищує 5 млн грн (за мінусом непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік.

Таким чином, визначальною умовою для визнання операцій контрольованими є вплив таких операцій на об'єкт оподаткування податком на прибуток підприємств платника податків.

Враховуючи вищезазначене, сума наданої (отриманої) безповоротної фіндопомоги враховується при визначенні вартісного критерію контрольованих операцій з метою трансфертного ціноутворення та відображається у Звіті про контрольовані операції з кодом найменування операції 034 додатка 3 до Порядку складання звіту про контрольовані операції, затвердженого наказом Мінфіну №8.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»