• Посилання скопійовано

Строки звітування та сплати рентної плати за спецвикористання води у 2018 році

ДФСУ у новому листі назвала граничні терміни звітування та сплати рентної плати за спецвикористання води у 2018 році

Строки звітування та сплати рентної плати за спецвикористання води у 2018 році

ДФСУ у листі  від 19.01.2018 р. №1579/7/99-99-12-03-04-17 нагадує, що Законом №2245-VIIІ  внесені зміни до Податкового кодексу і щодо рентної плати за спеціальне використання води. 

Зокрема, з 1 січня 2018 року збільшено на 16,8% (порівняно з 2017 роком) ставки рентної плати за спецвикористання води, які застосовуються при обчисленні податкових зобов’язань за результатами господарської діяльності у 2018 році. 

Докладно про ці зміни читайте в аналітиці від редакції>>

 

Особливості подання звітності та сплати у 2018 році

Платники рентної плати за спецвикористання води обчислюють суму рентної плати наростаючим підсумком з початку року та складають податкові декларації за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 17.08.2015 р. №719.

Податкові декларації з рентної плати подаються платниками контролюючим органам до закінчення визначеного розділом ІІ ПКУ граничного строку подання податкових декларацій за податковий (звітний) період, що дорівнює календарному кварталу, за місцем податкової реєстрації.

З метою забезпечення єдиного підходу до здійснення обліку платників рентної плати та подання податкової звітності з рентної плати, припис пп. 257.3.4 ПКУ в частині подання платником рентної плати податкової звітності необхідно застосовувати з урахуванням п. 63.3 ПКУ, а саме за неосновним місцем обліку – місцезнаходженням водних об’єктів або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність з використанням обсягів води, отриманих шляхом забору з таких водних об’єктів.

 

 Граничні терміни подання декларації рентної плати та сплати податкових зобов'язань

Період

Подання декларації

Сплата податкових зобовязань

IV квартал 2017 року

9 лютого

19 лютого

I  квартал 2018 року

10 травня

18 травня

I I   квартал 2018 року

9 серпня

17 серпня

I I I  квартал 2018 року

9 листопада

19 листопада

IV квартал 2018 року

11 лютого 2019 р.

19 лютого 2019 р.

 

Платники рентної плати за спецвикористання води перераховують суми рентної плати одним платіжним дорученням на рахунки, відкриті в органах Казначейства, які забезпечують розподіл цих коштів у співвідношенні:

  • 45% рентної плати – до загального фонду державного бюджету (крім рентної плати за спеціальне використання води водних об’єктів місцевого значення);
  • 45% рентної плати – до загального фонду місцевих бюджетів (крім рентної плати за спеціальне використання води водних об’єктів місцевого значення), що зараховується до АР Крим та обласних бюджетів за місцем її забору;
  • 10% рентної плати (крім рентної плати за спеціальне використання води водних об’єктів місцевого значення) – до спеціального фонду державного бюджету.

 Крім того, податківці нагадують, що з 01.01.2018 р. внесено зміни в частині визначення кола платників рентної плати, а саме: обов’язок платника покладено на суб’єктів господарювання, що належать до первинних водокористувачів, які використовують та/або передають вторинним водокористувачам воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів без надання преференцій бюджетним установам, що належать до первинних водокористувачів.

Ключовою ознакою первинних водокористувачів є наявність водозабірних споруд та відповідного обладнання для забору води.

Визначені у п. 255.4 ПКУ види використання води, за які не справляється рентна плата, стосуються виключно вторинних водокористувачів, які відповідно п. 255.1 ПКУ з 2018 року не є платниками рентної плати.

З огляду на викладене, з 2018 року норма п. 255.3 ПКУ визначатиме об'єкт оподаткування рентною платою як фактичний обсяг води, що обліковується як результат водозабору та водопідготовки, наприклад, очищення або оброблення до встановлених для відповідного водного об’єкта нормативних вимог споживання.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»