• Посилання скопійовано

Якщо орендна плата за землю в договорі менша, ніж встановлено ПКУ: консультує ДФСУ

Податківці роз'яснили, що розмір плати за землю державної і комунальної власності незалежно від умов договору оренди не може бути меншим, ніж визначено пп. 288.5.1 ПКУ

Якщо орендна плата за землю в договорі менша, ніж встановлено ПКУ: консультує ДФСУ

ДФСУ у листі від 05.02.2018 р. №483/6/99-99-12-02-03-15/ІПК розглянула запит Товариства, яке є орендарем земельної ділянки комунальної власності на умовах укладеного з органом місцевого самоврядування договору.

Посилаючись на невідповідність розміру плати за землю, визначену договором (2% нормативної грошової оцінки земельної ділянки) вимогам пп. 288.5.1 ПКУ (річна сума плати не може бути меншою розміру земельного податку, встановленого для відповідної категорії земельних ділянок на відповідній території), виникло питання - чи є підстави у контролюючого органу для здійснення контролю за внесенням Товариством плати у розмірі, визначеному договором?

У відповідь податківці зазначили, що Товариству під час визначення відсоткового розміру плати для обчислення податкових зобов’язань доцільно керуватися наявною судовою практикою (постанова ВСУ від 24.01.2018 р. №К/9901/5515/18 справа №817/206/15). Нею доведено, що з набранням чинності ПКУ відсотковий розмір плати, який підлягає перерахуванню до бюджету, має відповідати вимогам пп. 288.5.1 ПКУ (з урахуванням внесених до нього змін).

Таким чином, суд вважав, що до моменту внесення до договору відповідних змін, норми пп. 288.5.1 ПКУ є підставою для перегляду встановленого таким договором відсоткового розміру плати за землю.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»