• Посилання скопійовано

Як підтвердити організаційно-правову форму нерезидентів з метою визнання операцій контрольованими?

Операції з нерезидентами можуть бути контрольованими не тільки за країною походження такого контрагента, а ще й за його організаційно-правовою формою. Чи потрібно мати документ, що підтверджує організаційно-правову форму контрагента? На це питання відповідають податківці

Як підтвердити організаційно-правову форму нерезидентів з метою визнання операцій контрольованими?

ДФСУ в індивідуальній консультації від 17.04.2018 р. №1680/6/99-99-15-02-02-15/ІПК нагадує, за пп. «г» пп. 39.2.1.1 ПКУ контрольованими операціями є господарські операції, що здійснюються з нерезидентами, які не сплачують податок на прибуток (корпоративний податок), у тому числі з доходів, отриманих за межами держави реєстрації таких нерезидентів. 

Перелік організаційно-правових форм таких нерезидентів затверджено Постановою КМУ від 04.07.2017 р. №480

Наразі нормами ПКУ не встановлено обов’язок мати платникові податку документи, що підтверджують організаційно-правову форму контрагента. Але ці документи можуть запросити  податківці при проведенні моніторингу контрольованих операцій та /або під час проведення документальних перевірок.

Тож радимо мати у наявності документальне підтвердження організаційно-правової форми контрагента-нерезидента. 

В ІПК податківці зупинилися на формі такого підтвердження:

перший варіант – отримати від контрагента документ, що видається фінансовим (податковим) органом відповідної країни, за формою, затвердженою згідно із законодавством цієї країни. Такий документ повинен бути належним чином легалізований та перекладений відповідно до законодавства України.

другий варіант – самостійно обрати спосіб та форми отримання інформації щодо сплати нерезидентом податку на прибуток (корпоративного податку) у звітному році. 

Нагадаємо, що уникнути штрафів при здійсненні контрольованих операцій можна, подавши до 1 жовтня розрахунок коригування. Більше про це тут>>

Автор: Станіслав Горбовцов

На підставі: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»