• Посилання скопійовано

Як сплачувати екоподаток у випадку скидів у водні об’єкти та зберігання відходів?

ДФСУ роз'яснила, чи є платниками екологічного податку підприємства, які зберігають відходи для передачі на утилізацію та здійснюють скиди у водні об’єкти

Як сплачувати екоподаток у випадку скидів у водні об’єкти та зберігання відходів?

Коментар до ІПК ДФСУ від 23.08.2018 р. №15250/5/99-99-12-02-03-16

 

Чи сплачується екоподаток при зберіганні відходів (в т. ч. люмінесцентних ламп) для їх подальшої передачі на утилізацію?

Детально це питання вже розглядалося тут, тому наразі нагадаємо коротко. 

За п. 240.5 ПКУ не є платниками екологічного податку за розміщення відходів суб'єкти господарювання, які розміщують на власних територіях (об'єктах) виключно відходи як вторинну сировину.

Враховуючи цю норму закону, ДФСУ роз’яснює: «суб'єкти господарювання, які здійснюють тимчасове розміщення (зберігання) відходів до їх передачі на утилізацію та захоронення, за умови наявності у них договорів на видалення та утилізацію відходів зі спеціалізованими підприємствами, які мають дозвільні документи на поводження з відходами, не є платниками екологічного податку».

 

Хто є платником екологічного податку, що справляється за скиди стічних вод у системи каналізації та водні об’єкти?

Податківці у консультації нагадали, що платниками екологічного податку є суб'єкти господарювання, у тому числі бюджетні установи, під час провадження діяльності яких здійснюються, зокрема, скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об'єкти (пп. 240.1.2 ПКУ). Але такі скиди вимагають наявності дозволу і встановлених державою лімітів. 

А ще здійснення скидів забруднюючих речовин у водні об'єкти є одним з видів спеціального водокористування. Таке спеціальне водокористування є платним та здійснюється на підставі дозволу на спеціальне водокористування (ст. 49 ВКУ).

При цьому водокористувачі можуть бути первинними і вторинними. Тобто є особи, які напряму здійснюють скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти, а є особи, які здійснюють це через посередників.  

Податківці наполягають: і екологічний податок, і рентну плату за спеціальне водокористування сплачують саме первинні користувачі. Тобто особи, які мають власні водозабірні споруди та відповідне обладнання для забору води, які діють на підставі дозволів на спеціальне водокористування, в яких встановлено ліміт скидання забруднюючих речовин.

Але такі первинні водокористувачі можуть надавати вторинним водокористувачам послуги зі скиду стічних вод у свої системи на підставі договорів про водовідведення. 

При цьому, як роз’яснюють податківці, вторинні водокористувачі, які здійснюють скиди стічних вод у системи водовідведення первинних водокористувачів, не є платниками екологічного податку за ці скиди. Водночас первинні водокористувачі при калькулюванні вартості послуг за скид стічних вод можуть враховувати й витрати на сплату ним екологічного податку за скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об'єкти. Те саме, на нашу думку, можна сказати і про рентну плату за здійснення таких скидів.

Детально те, кому треба сплачувати рентну плату за воду, та хто належить до вторинних та первинних водокористувачів ми розглядали у аналітиці>>

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»