• Посилання скопійовано

Податківці не будуть консультувати щодо оподаткування майнінгу криптовалют

ДФС, посилаючись на невизначеність поняття криптовалюти в Україні, повідомляє, що надавати індивідуальні консультації щодо оподаткування операцій з майнінгу криптовалют не буде

Податківці не будуть консультувати щодо оподаткування майнінгу криптовалют

Нагадаємо, що восени минулого року на сайті ВРУ було зареєстровано законопроект щодо окремих правил для майнерів криптовалют. Окрім цього, Держстат навіть надавав роз’яснення щодо вибору КВЕД для майнінгу криптовалют, а Мінекономрозвитку обіцяло зайнятися легалізацією криптовалют в Україні.

Однак незважаючи на все це, порядок оподаткування майнінгу криптовалют так і залишається у «сірій» зоні. Зокрема, податківці у ІПК 25.01.2019 р. №282/К/99-99-13-01-02-14/ІПК зазначили, що оскільки на сьогодні консолідований підхід до класифікації криптовалют та регулювання операції з нею відсутній (про що говорить спільна заява НБУ, НКЦБФР і НКФП), то криптовалюта не має визначеного правового статусу в Україні.

У зв’язку з цим зазначається, що надання індивідуальної податкової консультації з питань практичного застосування податкового законодавства щодо порядку оподаткування криптовалют не є можливим.

При цьому податківці наводять п. 22.1 ПКУ, за яким об'єктом оподаткування можуть бути майно, товари, дохід (прибуток) або його частина, обороти з реалізації товарів (робіт, послуг), операції з постачання товарів (робіт, послуг) та інші об'єкти, визначені податковим законодавством, з наявністю яких податкове законодавство пов'язує виникнення у платника податкового обов'язку.

А виходячи із заяви, яка розміщена на сайті НБУ, складна правова природа криптовалют не дає змоги визнати їх ані грошовими коштами, ані валютою і платіжним засобом іншої країни, ані валютною цінністю, ані електронними грошима, ані цінними паперами, ані грошовим сурогатом.

У зв’язку з цим можна зробити висновок, що майнінг криптовалют в Україні фактично не може бути оподаткований. Тож залишається лише очікувати на те, що відповідні законодавчі органи дійдуть згоди щодо класифікації і визначення криптовалюти в Україні і порядку оподаткування її майнінгу.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»