• Посилання скопійовано

Процедуру продажу (обміну) нерухомості пропонують спростити

У ВРУ зареєстровано законопроект №10015-1, яким пропонується внести зміни до ПКУ та інших законодавчих актів щодо спрощення процедури продажу (обміну) об'єктів нерухомого майна

Процедуру продажу (обміну) нерухомості пропонують спростити

11 лютого 2019 року у Верховній Раді зареєстровано проект Закону №10015-1 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів щодо спрощення процедури продажу (обміну) об'єктів нерухомого майна".

Його метою є вдосконалення законодавчого регулювання процедури продажу (обміну) об’єктів нерухомого майна  фізичними особами та скорочення фінансових витрат на їх здійснення.

Як зазначено у пояснювальній записці, на сьогодні на фізичну особу, яка продає (обмінює) нерухоме майно та завіряє такий правочин у приватного нотаріуса, покладаються витрати та обов’язкову оцінку такого майна, а також витрати за вчинення нотаріальних дій в розмірі, що не може бути меншим від розміру ставок державного мита, яке справляється державними нотаріусами за аналогічні нотаріальні дії (1 % суми договору).

З огляду на це, законопроектом пропонується:

  1. скасувати обов’язків мінімальний платіж за вчинення приватними нотаріусами нотаріальних дій. Відповідно дати можливість встановлювати вартість послуг приватного нотаріуса за вчинення нотаріальних дій за домовленістю сторін, в тому числі при посвідченні правочинів з продажу (обміну) об’єктів нерухомого майна,
  2. скоротити витрати фізичної особи та спростити процедуру оцінки нерухомого майна при продажу (обміні) об’єктів нерухомого майна, встановивши, що дохід від продажу (обміну) об’єкта нерухомого майна, визначається, виходячи з суми договору, але не нижче середньо ринкової вартості відповідного об’єкта нерухомого майна. Доступ до інформації з  середньо ринковою вартістю об’єктів нерухомого майна повинен бути відкритим та безоплатним.

У разі прийняття, цей закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

 

 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»