• Посилання скопійовано

В Україні можуть ввести новий збір за розміщення тимчасових споруд для підприємців

Зареєстровано законопроект, яким пропонується внести зміни до ПКУ щодо запровадження місцевого збору за місця розміщення тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності

В Україні можуть ввести новий збір за розміщення тимчасових споруд для підприємців

13 лютого 2019 року у ВРУ зареєстровано законопроект №10048 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо запровадження місцевого збору за місця розміщення тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності".

 

Що пропонується?

Документом пропонується внести такі зміни і доповнення до ПКУ

  1. включити до складу місцевих зборів новий збір за розміщення тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності та передбачити, що питання встановлення такого збору вирішують місцеві ради;
  2. запровадити місцевий збір за розміщення тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності, визначити порядок його встановлення і справляння та сферу його застосування;
  3. встановити, що не підлягають оподаткуванню земельним податком земельні ділянки державної та комунальної власності, на яких розміщуються тимчасові споруди для здійснення підприємницької діяльності  згідно з одержавним паспортом розміщення такої тимчасової споруди та за які справляється збір за місця розміщення тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності.

 

Хто буде платниками цього збору?

Платниками збору будуть юридичні особи та фізичні особи - підприємці, які розмістили тимчасову споруду для здійснення підприємницької діяльності на відповідному місці на підставі одержаного паспорта розміщення такої споруди.

Водночас від сплати збору будуть звільнені юридичні та фізичні особи, які розмістили тимчасову споруду для здійснення підприємницької діяльності на земельних ділянках, що належать їм на праві власності, або на наданих їм у користування земельних ділянках державної та комунальної власності.

 

Об’єкт і база оподаткування збором

Об’єктом оподаткування буде земельна ділянка, на якій розміщується тимчасова споруда для здійснення підприємницької діяльності згідно з паспортом розміщення такої тимчасової споруди.

Базою справляння збору є площа земельної ділянки, визначена у одержавному паспорті розміщення тимчасової споруди для здійснення підприємницької діяльності. 

 

Ставки збору

Планується, що ставки збору будуть встановлюватись за кожен день розміщення тимчасової споруди згідно з паспортом розміщення тимчасової споруди, у гривнях за 1 метр квадратний площі земельної ділянки, на якій розміщено тимчасову споруду, у розмірі від 0,02 до 0,10 відсотка мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня відповідного податкового (звітного) року.

Ставки збору встановлюватимуться відповідною сільською, селищною, міською радою. При її визначенні будуть враховувати місцезнаходження тимчасових споруд, площу земельної ділянки, на якій розміщено тимчасову споруду, строк розміщення таких споруд.

 

Порядок обчислення та строки сплати збору

Суму збору за місця розміщення тимчасових споруд, обчислену відповідно до податкової декларації за звітний (податковий) квартал, потрібно буде сплачувати щоквартально, у визначений для квартального звітного (податкового) періоду строк, за місцезнаходженням об’єкта оподаткування.

Платник збору, який розміщує тимчасову споруду на земельній ділянці не за місцем реєстрації такого платника збору, зобов’язаний буде зареєструватися як платник збору у контролюючому органі за місцезнаходженням такої земельної ділянки.

Базовий податковий (звітний) період дорівнюватиме календарному кварталу.

 

Коли запрацюють ці зміни?

У разі прийняття цього Закону він набере чинності з 01.01.2020 року. 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»