• Посилання скопійовано

Визначення поняття «доба» для справляння туристичного збору

Відповідно до змін ПКУ щодо визначення бази оподаткування туристичним збором постало питання щодо надання визначення терміну «доба». Відповідь на це питання надало Мінекономрозвитку

Визначення поняття «доба» для справляння туристичного збору

Нагадаємо, що з 01.01.2019 року згідно зі змінами до ПКУ змінилась база справляння туристичного збору (детальніше про це читайте тут та тут). Зокрема, згідно з п. 268.4.1 ПКУ базою справляння збору є загальна кількість діб тимчасового розміщення у місцях проживання (ночівлі), визначених пп. 268.5.1 ПКУ.

Проте визначення поняття «доба» для туристичної сфери відсутнє в ПКУ, у міжнародному та національному галузевому законодавстві. Тож, у платників постає цілком доречне запитання: що вважати «добою» для справляння туристичного збору?

Відповідь на це питання надало Мінекономрозвитку у листі від 18.02.2019 р. №4501-06/7002-03. І хоча цей лист не є нормативним документом, а має лише інформаційний характер, проте це краще ніж нічого.

 

Що роз’яснило Мінекономрозвитку?

Відповідно до п. 3.8 гл. 3 Правил №19 плата за надання готельних послуг стягується відповідно до єдиної розрахункової години – 12-ї години поточної доби за місцевим часом. Готель з урахуванням місцевих особливостей має право змінити єдину розрахункову годину. Як правило, розрахункова година зазначається у внутрішніх правилах готелю.

При цьому розрахункова година – це година, яка встановлена в готелі та при настанні якої споживач повинен звільнити номер у день виїзду й після якої здійснюється заселення в готель.

Своєю чергою, п. 3.7 гл. 3 Правил №19 встановлено, що договір про надання готельних послуг може бути укладений на визначений або невизначений термін.

При укладанні договору на невизначений термін погодженим вважається найбільш короткий термін (як правило, одна доба). Дія договору в такому разі завершується о 12:00 дня, наступного за днем прибуття споживача.

Відповідно до цього, Мінекономрозвитку зазначає, що відлік доби проживання розпочинається з 12 години дня, що передує дню виїзду, та триває 24 години до розрахункової години, встановленої готелем.

З чого ми робимо висновки, що:

  • якщо турист проживає ідеально, з 12 до 12 (24 години), кількість діб проживання і кількість діб, за які сплачується турзбір, теж ідеально співпадають;
  • якщо вийшло так, що турист або заселяється, або виселяється до чи після розрахункової години, то щодо оплати послуг проживання, можливо, готель і піде на зустріч клієнту (порахує цілу добу). А ось щодо турзбору так не вийде – доведеться заплатити за цілу добу.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»