• Посилання скопійовано

Чи округлюються суми туристичного збору? Роз’яснення ДФСУ

Чи можна округлювати суму туристичного збору, якщо покупець сплачує його окремо, у разі відсутності монет дрібного номіналу для видачі решти? Дізнаємось з роз’яснення ДФСУ

Чи округлюються суми туристичного збору? Роз’яснення ДФСУ

Постанова НБУ №25 передбачає округлення сум, що сплачуються покупцем у випадку відсутності монет дрібного номіналу. Про це ми писали туттут і тут.

При цьому таке округлення, насправді, справа добровільна. Якщо у продавця є дрібні кошти для видачі решти, він цілком може це округлення і не проводити.

З туристичним збором вийшла цікава ситуація. Справа в тому, що за ним особа, яка надає послуги з проживання, виступає податковим агентом. Про це ми писали тут і тут.

Тобто покупець таких послуг сплачує туристичний збір їх продавцю. І іноді робить це окремо та готівкою (це можливо і в ситуації, коли за саме житло оплата здійснювалась заздалегідь і безготівково, про це читайте тут). Та що робити, якщо не вистачає дрібних монет для решти?

Податківці у консультації від 22.05.2019 р. №2316/6/99-99-12-02-03-15/ІПК зазначили, що ПКУ не передбачено округлення сум нарахованих податків і зборів (в тому числі і туристичного збору). Тобто суб’єкт господарювання має перераховувати до бюджету суму збору у повному обсязі (у гривнях з копійками), розраховану відповідно до вимог ПКУ.

Окрім цього, форма декларації з туристичного збору передбачає зазначення суми нарахованого збору у гривнях із копійками (з округленням до двох десяткових знаків).

Отже, якщо туристичний збір сплачується окремо і готівкою, не лише перерахувати, а задекларувати такий збір треба до копійки. Без жодних округлень.

Водночас, якщо сума збору сплачується отримувачем послуг з проживання разом із вартістю таких послуг (тобто за одним розрахунковим документом), то, як можна зрозуміти з консультації податківців, вони не заперечують проти округлення загальної суми розрахунку.

Але при цьому суму туристичного збору, яка визначатиметься в податковій декларації та сплачуватиметься до бюджету, слід буде порахувати так, щоб у податківців не виникло й думки про недоплату (податковий борг). А це, враховуючи що питання «рознесення» такого округлення на складові розрахункового документу й досі залишається без відповіді, зробити буде складно.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»