• Посилання скопійовано

Особливості нарахування податку на нерухомість

Податківці нагадали, що базою оподаткування є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток

Особливості нарахування податку на нерухомість

ДПС у Київській області відповідає на питання нарахування податку на нерухомість.

 

Яка база оподаткування?

База оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, – це загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток.

 

Чи є пільги?

Податковий Кодекс передбачає пільги зі сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, для фізичних осіб, а саме: база оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи – платника податку, зменшується:

  • для квартири/квартир незалежно від їх кількості – на 60 кв. метрів;
  • для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – на 120 кв. метрів;
  • для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – на 180 кв. метрів.  Зменшення надається один раз за кожний рік.

Зазначені  пільги не застосовуються до:

  • об’єкта/об’єктів оподаткування, якщо площа такого/таких об’єкта/об’єктів перевищує п’ятикратний розмір неоподатковуваної площі.
  • об’єкта/об’єктів оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, використовуються у підприємницькій діяльності).

Нагадуємо, що Законом України від 30.03.2020 р. №540 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)»внесено зміни до ПКУ, зокрема, підр. 10 розд ХХ ПКУ доповнено пунктом 52-5, згідно з яким об’єкти нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, в період з 1 березня по 31 березня 2020 року.

Наразі податкова служба Київщини формує податкові повідомлення-рішення про сплату податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Ці повідомлення будуть надіслані (вручаються) платникам податків до 1 липня 2020 року. У податкових повідомленнях-рішеннях зазначаються відповідні платіжні реквізити для сплати нарахованих податків.

Джерело: ДПС у Київській області

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»