• Посилання скопійовано

Як будемо платити місцеві податки за Законом №466?

23 травня набрав чинності Закон №466, яким внесено багато змін до ПКУ. В цій статті докладно розповімо про зміни в оподаткуванні податку на нерухомість та плати за землю

Як будемо платити місцеві податки за Законом №466?

Почнемо з того, що змін щодо транспортного податку та туристичного збору Законом №466 не передбачено. Хоча окремі зміни містилися у первинному тексті законопроекту.

 

Податок на нерухомість

Як і передбачалося, ні ставки податку, ні строки його сплати не змінюються.

 

Пільги з податку

Перелік нерухомості, з якої не сплачується податок, наведений в пп. 266.2.2 ПКУ, змінився. В новій редакції викладено його підпункти «е» і «є».

 

Було Стало (з 23.05.2020 р.)
Об’єкти нежитлової нерухомості, які використовуються суб’єктами господарювання малого та середнього бізнесу, що провадять свою діяльність в малих архітектурних формах та на ринках Об’єкти нежитлової нерухомості, які використовуються суб’єктами господарювання малого та середнього бізнесу, що провадять свою діяльність у тимчасових спорудах для здійснення підприємницької діяльності та/або в малих архітектурних формах та на ринках
Будівлі промисловості, зокрема виробничі корпуси, цехи, складські приміщення промислових підприємств Будівлі промисловості, віднесені до групи «Будівлі промислові та склади» (код 125) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000, що використовуються за призначенням у господарській діяльності суб’єктів господарювання, основна діяльність яких класифікується у секціях B-F КВЕД ДК 009:2010, та не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку

 

Перша зміна одразу зрозуміла: в переліку видів нерухомості, які не є об’єктами оподаткування, з 23.03.2020 р. з’явилися тимчасові споруди для здійснення підприємницької діяльності. На кого ж тепер поширюється пп. «е»?

Перелік суб’єктів малого і середнього бізнесу наведено в ст. 55 ГКУ. І ними можуть бути як юрособи, так і підприємці.

Малими архітектурними формами, як роз’яснювали податківці раніше, є  об’єкти нежитлової нерухомості площею 30 м2, незалежно від функціонального використання земельної ділянки, на якій розміщено такий об’єкт, наприклад «Для будівництва та обслуговування будівель ринкової інфраструктури» (підрозділ 03.10 Класифікації видів цільового призначення земель, затвердженої Наказом №548).

Зважаючи на приписи пп. 4.1.2 ПКУ щодо недопущення будь-яких проявів податкової дискримінації, норма уточнення щодо виключення з переліку об’єктів оподаткування податком на нерухомість об’єктів нежитлової нерухомості «на ринках» може бути поширена на об’єкти нежитлової нерухомості елементів торговельної мережі ринку, площа яких не перевищує площі малої архітектурної форми.

Таким чином, щоб скористатися цією пільгою, потрібно було дотримуватись двох умов: і щодо місця, де знаходиться така нерухомість (це має бути ринок), і щодо площі такої нерухомості (вона не повинна перевищувати 30 м2).

Наприклад, до об'єкта торговельно-розважального комплексу площею понад 1 000 м2, розташованого на території критого ринку, ця пільга не застосовується. Тобто такий об’єкт підлягає оподаткуванню податком на нерухомість. 

З 23 травня до пільгованих об’єктів додали тимчасові споруди для здійснення підприємницької діяльності. Згідно зі ст. 28 Закону №3038 тимчасова споруда торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності – одноповерхова споруда, що виготовляється з полегшених конструкцій з урахуванням основних вимог до споруд, визначених технічним регламентом будівельних виробів, будівель і споруд, і встановлюється тимчасово, без улаштування фундаменту.

Тимчасова споруда для здійснення підприємницької діяльності може мати закрите приміщення для тимчасового перебування людей (павільйон площею не більше 30 квадратних метрів по зовнішньому контуру) або не мати такого приміщення.

Друга зміна передбачає уточнення переліку будівель промисловості, за які не треба сплачувати податок на нерухомість.

Як було раніше: в ПКУ не було чітких критеріїв, що належить до будівель промисловості і, зрозуміло, було тільки те, що до них належать виробничі корпуси, цехи, складські приміщення промислових підприємств. Отже, майже кожному власнику подібних приміщень доводилось звертатися до ДПУ за індивідуальною податковою консультацією.

З 23 травня не будуть оподатковуватися будівлі:

  • які належать до групи «Будівлі промислові та склади» (код 125) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000);
  • які використовуються за призначенням у господарській діяльності суб’єктів господарювання, основна діяльність яких класифікується у секціях B-F КВЕД ДК 009:2010, та не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку.

Отже, щоб скористатися цією пільгою, мало бути власником будівлі, яка відповідає певному коду Державного класифікатора. Треба ще:

– використовувати такі будівлі у власній господарській діяльності (надавати в користування іншим – не можна) і робити це за призначенням;

– основний вид діяльності власника повинен бути в секціях B-F КВЕД ДК 009:2010. Тобто до щасливців, які можуть користуватися пільгою, потрапили ті, хто працюють в:

  • добувній промисловості і розробленні кар'єрів; 
  • переробній промисловості;
  • постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря;
  • водопостачанні; 
  • каналізації, поводженні з відходами;
  • будівництві.

Тож, ті платники, які зазначали у декларації на 2020 рік пільги з об’єктів, які не відносяться до перелічених, мають відкоригувати свої декларації з метою перерахунку нарахованої суми податку.

 

Адміністрування податку

Юрособам змінили дату подання декларації. За змінами до пп. 266.7.5 ПКУ вона подаватиметься не пізніше 20 лютого. 

Тобто 20 лютого буде останнім днем звітування (до цього було – до 20 лютого, тобто останнім днем звітування було 19 лютого). 

Фізособам, які декларацію з цього податку не подають, а сплачують його на підставі отриманих від податківців ППР, змінили порядок надсилання податківцями ППР:

  • вони можуть надсилатися фізособам в електронній формі. Звісно, це стосується лише тих фізосіб, які здійснюють електронне листування із ДПС за допомогою Електронного кабінету;
  • або надсилатися за податковою адресою (місцем реєстрації) платника податків рекомендованим листом з повідомленням про вручення;
  • або особисто вручатися платнику податків (його представнику).

Тобто, до вже звичних шляхів надсилання ППР додали ще й електронний. Втім, якщо фізособа буде не згодна зі сумою зазначеного в електронному ППР податку, вирішувати цю проблему доведеться по-старому.

Якщо отримані в ППР дані щодо нарахованого податку на нерухомість викличуть у фізособи запитання, з ними (та документами для звірки) можна буде звернутися до ДПС за своєю податковою адресою.

 

Якщо про нерухомість податківці не знають

Закон №466 ввів порядок сплати податку за нерухомість, якої немає в базі ДПС.

За новим абз. пп. 266.7.4 ПКУ, у випадку подання платником податку контролюючому органу правовстановлюючих документів на нерухоме майно, відомості про яке відсутні у базі даних ДПС, сплата податку фізичними та юридичними особами здійснюється на підставі поданих платником податку відомостей. Тобто саме за такими документами визначатиметься і сума податку, і те, з якого місяця його треба починати сплачувати.

Але це триватиме до отримання ДПС інформації з відповідного державного реєстру.

 

Збільшена ставка податку

Порядок оподаткування податком за житлову нерухомість, у т.ч. частки, що перебуває у власності фізичної чи юридичної особи – платника податку, загальна площа якого перевищує 300 кв.м (для квартири) та/або 500 кв.м. (для будинку) не змінився. Як й раніше, сума податку, розрахована відповідно до пп. «а»-«г» пп. 266.7.1 ПКУ, збільшується на 25000 гривень на рік за кожен такий об’єкт житлової нерухомості (його частку). Але це буде вже передбачено окремим пп. 266.7.1-1 ПКУ.

 

Плата за землю

Пільги для фізосіб

Новою редакцією п. 281.4 ПКУ уточнюється правило користування пільгою при наявності у фізособи декількох земельних ділянок. 

Зокрема, якщо фізособа–пільговик станом на 1 січня поточного року має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, площа яких перевищує межі граничних норм, визначених у п. 281.2 ПКУ, то така особа до 1 травня поточного року подає письмову заяву у довільній формі до контролюючого органу за місцем знаходження будь-якої земельної ділянки про самостійне обрання/зміну земельних ділянок для застосування пільги (далі – заява про застосування пільги).

Пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з базового податкового (звітного) періоду, у якому подано таку заяву та діє до початку місяця, що настає за місяцем подання нової заяви про застосування пільги.

У разі надання фізичною особою, яка станом на 1 січня поточного року має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, заяви про застосування пільги після 1 травня поточного року, то пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з наступного податкового (звітного) періоду.

За новим п. 281.5 ПКУ, якщо право на пільгу у фізичної особи, яка має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, виникає протягом календарного року та/або фізична особа, визначена у п. 281.1 ПКУ, набуває права власності на земельну ділянку/земельні ділянки одного виду використання, то така особа подає заяву про застосування пільги до контролюючого органу за місцем знаходження будь-якої земельної ділянки протягом 30 календарних днів з набуття такого права на пільгу та/або права власності.

Пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з урахуванням вимог п. 284.2 ПКУ та діє до початку місяця, що настає за місяцем подання нової заяви про застосування пільги. У разі недотримання фізичною особою вимог пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з наступного податкового (звітного) періоду.

Ці зміни також почали діяти з 23 травня. Відповідно фізособи зможуть скористатися новими правилами в повному обсязі вже у 2021 році.

 

Маєте декілька земельних ділянок: як провести звірку щодо них з ДПС?

У разі якщо платник має у власності декілька земельних ділянок, щодо яких потрібно провести звірку, для її проведення можна тепер звертатися до будь-якого органу ДПС за місцезнаходженням окремої ділянки. Це передбачено новою редакцією п. 286.5 ПКУ.

Якщо податківці не знають, що ви є власником землі

У випадку подання платником податку ДПС правовстановлюючих документів на земельну ділянку, відомості про які відсутні у базах даних ДПС, сплата податку фізичними та юридичними особами здійснюється на підставі поданих платником податку відомостей до отримання контролюючим органом інформації про перехід права власності на об’єкт оподаткування.

 

Перше звітування

В новій редакції п. 286.2 ПКУ уточнюється, що при поданні першої декларації (фактичного початку діяльності юрособи як платника плати за землю) разом з нею подається витяг з технічної документації (а не довідка) про нормативну грошову оцінку земельної ділянки. Надалі такий витяг подаватиметься лише у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.

 

Індексація нормативної грошової оцінки земель

За новою редакцією п. 289.1 ПКУ для визначення розміру податку та орендної плати буде використовуватись нормативна грошова оцінка земельних ділянок, з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного відповідно до законодавства.

До того ж уточнюється порядок розрахунку коефіцієнту індексації нормативної грошової оцінки земель. Він застосовуватиметься кумулятивно, залежно від дати проведення нормативної грошової оцінки земель, яка зазначена в технічній документації з нормативної грошової оцінки земель та земельних ділянок.

І ще. Новою редакцією абз. 1 п. 289.2 ПКУ визначено, що коефіцієнт індексації буде застосовуватися для нормативної оцінки всіх видів земель, а не тільки сільськогосподарських угідь, земель населених пунктів та інших земель несільськогосподарського призначення за станом на 1 січня поточного року.

Ці зміни також почали діяти з 23 травня. Звісно, це вже буде впливати на порядок розрахунку коефіцієнту на 1 січня 2021 року.

Наприкінці згадаємо і ще про одну зміну, внесену до пп. 4 п. 297.1 ПКУ: пільги у вигляді несплати земельного податку не буде в платників єдиного податку 1-3 груп при наданні земельної ділянки або нерухомого майна, яке на ній розташовано, в оренду або в позичку. Але ця норма запрацює з 1 липня!

Зміни, які стосуються «єдинників» ми вже коротко розглянули тут. Докладно ми їх розглянемо в окремій статті найближчим часом.

***

УВАГА!
Тепер ви можете дізнаватись бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»