• Посилання скопійовано

При переході права власності на нерухомість податок за неї старим і новим власниками сплачується пропорційно

Якщо відбувається перехід права власності на об’єкт нерухомості від одного власника до іншого, у нового власника річна сума податку може збільшитись аж на 25 тисяч гривень! Втім, якщо це відбудеться в середині року, ці 25 тис. будуть поділені між старим і новим власником пропорційно

При переході права власності на нерухомість податок за неї старим і новим власниками сплачується пропорційно

Про те, як змінилися завдяки Закону №466 правила обрахунку податку на нерухомість, ми повідомляли раніше тут. Тоді ж ми говорили і про нову норму, яка збільшує розмір податку.

За наявності у власності платника податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі – податок), об’єкта (об’єктів) житлової нерухомості, в тому числі його частки, що перебуває, у власності фізичної або юридичної особи – платника податку, загальна площа якого перевищує 300 кв. метрів. (для квартири) та/або 500 кв. метрів (для будинку), сума податку, розрахована відповідно до пп. «а» – «г» пп. 266.7.1 ПКУ), збільшується на 25 000 грн на рік за кожен такий об’єкт житлової нерухомості (його частку).

Що це означає на практиці? А ось що. 

Якщо ви – власник, наприклад, будинку, загальна площа якого 600 кв. м, то ви мало того, що рахуєте (або, якщо ви фізособа – вам рахують податківці) за цим будинком суму податку на нерухомість. Це ви робите за загальними правилами і з урахуванням звичайних пільг.

Додатково до цього за такий обєкт оподактування ви сплачуєте 25 тис. грн. на рік податку на нерухомість!

Якщо, наприклад, у вас 2 будинки, загальна площа яких по 600 кв. м кожного, то доплата становитиме 25 тис. грн. х 2!

А що, як ви вирішите продати такий будинок протягом року?

У разі переходу права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом календарного року податок обчислюється для попереднього власника за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому припинилося право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а для нового власника – починаючи з місяця, в якому він набув право власності (пп. 266.8.1 ПКУ).

У разі переходу права власності на об’єкт житлової нерухомості, в тому числі його частку, від одного власника до іншого протягом календарного року сума податку, збільшена на 25 000 грн на рік за загальну площу такого об’єкту (його частки), що перевищує 300 кв. метрів (для квартири) та/або 500 кв. метрів (для будинку), обчислюється контролюючими органами для попереднього власника за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому припинилося право власності на зазначений будинок, а для нового власника – починаючи з місяця, в якому він набув право власності за формулою:

(Сума податку, розрахована відповідно до пп. «а» – «г» пп. 266.7.1 ПКУ) + (25 000 грн/12 х Кміс), де:

Кміс – кількість місяців володіння об’єктом житлової нерухомості. 

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: ДПС у Дніпропетровській області

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»