• Посилання скопійовано

Як будуть сплачувати податок на нерухомість фізособи у 2021 році?

У 2021 році податок на нерухомість нараховується фізособам-власникам об’єктів нерухомості за 2020 рік, виходячи з розміру МЗП на 1 січня 2020 року – 4 723,00 грн

Як будуть сплачувати податок на нерухомість фізособи у 2021 році?

ДПС у Львівській області розповідає, що у 2021 році податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, нараховується фізичним особам – власникам об’єктів нерухомості (будинків, квартир тощо) за 2020 рік, виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня 2020 року – 4 723,00 гривень.

Розрахунок податку здійснено на підставі відомостей Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Платниками податку на нерухоме майно є фізичні особи в тому числі нерезиденти, які є власниками житлової та/або нежитлової нерухомості (пп. 266.1.1 ПКУ). За неповнолітніх дітей – власників нерухомості податок сплачують батьки/опікуни.

В разі перебування об’єктів житлової та/або не житлової нерухомості у спільній частковій або спільній сумісній власності кількох осіб, визначення платників податків відбувається наступним чином:

  • якщо об’єкт житлової та/або не житлової нерухомості перебуває  у спільній частковій власності кількох осіб,платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку;
  • якщо об’єкт житлової та/або не житлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений в натурі, платником податку є одна з таких осіб-власників, визначена за їх згодою, якщо інше не встановлено судом;
  • якщо об’єкт  житлової та/або не житлової нерухомості у спільній сумісній власності кількох осіб і  поділений між ними в натурі, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку (пп. 266.1.2 ПКУ).

Фізичні особи – співвласники житлової нерухомості, які перебувають у їх спільній сумісній власності але не поділені в натурі, повідомляють контролюючий орган про визначеного за їх згодою платника податку на нерухомість за майно, звернувшись з письмовою заявою за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника житлової нерухомості.

База оподаткування об’єкта / об’єкт житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичнї особи – платника податку, зменшується:

  • Для квартири/ квартир незалежно від їх кількості на 60 кв. метрів;
  • Для житлового будинку / будинків незалежно від їх кількості – на 120  кв. метрів;
  • Для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток ( у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/ квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – 180 кв. метрів.

Сплачувати податок доведеться за кожен квадратний метр понад цю норму. Таке зменшення надається один раз за кожний базовий податковий (звітний) період (рік) (пп. 266.4.1 ПКУ).

Пільги з податку для фізичних осіб не застосовуються до:

  • Об’єкта/ об’єктів оподаткування, якщо площа такого / таких об’єкта/об’єктів перевищує п’ятикратний розмір неоподаткованої площі: квартира перевищує 300 кв. метрів; житловий будинок перевищує 600кв. метрів; площа різних типів об’єктів житлової нерухомості перевищує 900 кв. метрів;
  • Об’єкта /об’єктів оподаткування, використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності (пп. 266.4.3 ПКУ). 

Отже, фізичні особи – підприємці, які зазначили своє житло як податкову адресу та фактично здійснюють діяльність у власній квартирі /будинку, не мають право на пільги з податку на нерухомість. Аналогічно сплачувати податок починаючи з першого квадратного метра повинні і особи, які здають житлову нерухомість в оренду (лізинг).

Обчислення суми податку з об’єкта  /об’єктів  житлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється контролюючим органом, за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості виходячи із загальної площі кожного з об’єктів нерухомості та відповідної ставки податку (пп. 266.7.1 ПКУ).

Податкове/податкові повідомлення-рішення (ППР) про сплату суми/сум податку та відповідні платіжні реквізити, зокрема органів місцевого самоврядування за місцем знаходження кожного з об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості надсилаються (вручаються) платнику податку контролюючим органом за місцем його податкової адреси (місця реєстрації) до 1 липня 2021 року.

Якщо Ви не отримали повідомлення-рішення через невідповідність податкової адреси із фактичним місцем проживання, слід негайно звернутися до податкового органу за місцем реєстрації для сплати належної суми податку. За консультацією звертайтесь до Центрів обслуговування платників або ж до відповідальних за нарахування податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, телефони яких розміщені на сайті ГУ ДПС у Львівській області.

***

Читайте також: За які авто у 2021 році слід сплачувати податок власникам-фізособам?

Джерело: ДПС у Львівській області

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»