• Посилання скопійовано

Мінцифри розробило законопроєкт про стабільні рентні платежі для мобільних операторів

Мінцифри розробило законопроєкт про зміни до ПКУ щодо встановлення мораторію на індексацію рентної плати для операторів мобільного зв’язку за користування радіочастотами до 30 червня 2024 року

Мінцифри розробило законопроєкт про стабільні рентні платежі для мобільних операторів

Мінцифра розробила законопроєкт про зміни до Податкового кодексу України щодо встановлення мораторію на індексацію рентної плати для операторів мобільного зв’язку за користування радіочастотами до 30 червня 2024 року.

Законопроєкт розглядався під час засідання Уряду минулого тижня. Кабінет Міністрів України підтримав дану ініціативу, а для швидкої реалізації вирішено внести це як додаткове положення до законопроєкту № 5600. Тепер за це положення мають проголосувати депутати у Верховній Раді України під час підготовки законопроєкту до другого читання. Розраховуємо на їх підтримку для пришвидшення покриття мобільним зв’язком сільської місцевості. Мінцифра виконує свою частину домовленостей з операторами для того, щоб 4G з’явився у 95% населення.

Нагадуємо, що у 2019 році Уряд уклав із мобільними операторами Меморандум про взаєморозуміння щодо забезпечення прогнозованості та обмеження податкового регулювання. Він був необхідний для розгортання мережі 4G та надання доступу до швидкісного мобільного інтернету для 90% населення України кожним оператором.

Для цього Кабінет Міністрів України зобов’язав Мінцифру розробити проєкт встановлення мораторію індексації ставок рентної плати за користування радіочастотами на 48 місяців. Отже, мобільні оператори могли б направляти 102 млн грн щороку на розбудову мережі 4G у сільській місцевості та автошляхах замість сплати додаткових податків.

На сьогодні вартість базової станції мобільного зв’язку становить від 1 до 2 млн грн і не окуповується в селах тривалий час через малу кількість абонентів. До того ж основні витрати операторів для роботи базових станцій на електроенергію виросли порівняно з минулим роком, а індексація додатково вплине на можливості фінансування мобільної мережі.

У березні 2020 року мобільні оператори придбали нові ліцензії на частоти за 600 млн грн. Вони мають забезпечити доступ до 4G для 90% населення до липня 2022 року, покрити мережею усі міжнародні шляхи до 2023 року, а національні автошляхи — до липня 2024 року. Орієнтовний обсяг інвестицій операторів у межах проєкту становить близько 15 млрд грн у найближчі кілька років. Стабільне та прогнозоване податкове навантаження допоможе операторам досягти цих цілей.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Міністерство та Комітет цифрової трансформації України

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»