• Посилання скопійовано

Як змінилися ставки рентної плати за воду у 2022 році?

З 1 січня збільшено ставки рентної плати за спеціальне використання води

Як змінилися ставки рентної плати за воду у 2022 році?

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків інформує, що розміри ставок рентної плати за спеціальне використання води встановлені п. 255.5 ПКУ.

При цьому, абзацом дев’ятим п. 4 розд. XIX «Прикінцеві положення» ПКУ передбачено, що Кабінет Міністрів України щорічно до 01 червня у разі необхідності вносить до Верховної Ради України проект закону про внесення змін до ПКУ щодо ставок оподаткування, визначених в абсолютних значеннях, з урахуванням індексів споживчих цін, індексів цін виробників промислової продукції, зокрема з рентної плати.

Законом України від 30.11.2021 р. №1914-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» внесено зміни, зокрема, до п. 255.5 ПКУ, відповідно до яких з 01.01.2022 збільшено ставки рентної плати за спеціальне використання води.

У пп. 255.5.1 ПКУ зазначені розміри ставок рентної плати за спеціальне використання поверхневих вод в залежності від району річкових басейнів, у пп. 255.5.2 ПКУ – розмір ставок рентної плати за спеціальне використання підземних вод в залежності від регіону.

Ставка рентної плати за спеціальне використання води для потреб гідроенергетики становить 12,95 грн. за 10 тис. куб. метрів води, пропущеної через турбіни гідроелектростанцій (пп. 255.5.3 ПКУ).

Ставки рентної плати за спеціальне використання води для потреб водного транспорту з усіх річок, крім Дунаю, становлять:

  • для вантажного самохідного і несамохідного флоту, що експлуатується, – 0,2219 грн. за 1 тоннаж-добу експлуатації;
  • для пасажирського флоту, що експлуатується, – 0,0246 грн. за 1 місце-добу експлуатації (пп. 255.5.4 ПКУ).

Ставки рентної плати за спеціальне використання води для потреб рибництва становлять:

  • 67,97 грн. за 10 тис. куб. метрів поверхневої води;
  • 81,71 грн. за 10 тис. куб. метрів підземної води (пп. 255.5.5 ПКУ).

Ставки рентної плати за спеціальне використання води, яка входить виключно до складу напоїв, становлять:

  • 63,22 грн. за 1 куб. метр поверхневої води;
  • 73,73 грн. за 1 куб. метр підземної води (пп. 255.5.6 ПКУ).

Ставка рентної плати за спеціальне використання шахтної, кар’єрної та дренажної води становить 14,64 грн. за 100 куб. метрів води (пп. 255.5.7 ПКУ).

Для теплоелектростанцій з прямоточною системою водопостачання рентна плата за фактичний обсяг води, що пропускається через конденсатори турбін для охолодження конденсату, обчислюється із застосуванням коефіцієнта 0,005 (п. 255.6 ПКУ).

Житлово-комунальні підприємства застосовують до ставок рентної плати коефіцієнт 0,3 в частині обсягів води технологічних нормативів використання питної води, визначених відповідно до законодавства про питну воду, питне водопостачання та водовідведення (п. 255.7 ПКУ).

За умови використання води з каналів платниками рентної плати застосовуються ставки рентної плати, встановлені за спеціальне використання води водного об’єкта, з якого забирається вода в канал (п. 255.9 ПКУ).

За умови використання води із змішаних джерел водопостачання застосовуються ставки рентної плати, встановлені для джерел, з яких формуються (наповнюються) змішані джерела (п. 255.10 ПКУ).

***

Джерело: Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»