• Посилання скопійовано

Дохід від продажу кількох об'єктів нерухомості оподатковується ПДФО та військовим збором

Дохід, отриманий платником податку – резидентом, від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об'єктів нерухомості, підлягає оподаткуванню ПДФО та військовим збором

Дохід від продажу кількох об'єктів нерухомості оподатковується ПДФО та військовим збором

З 1 січня 2015 року об'єктом оподаткування військовим збором є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід фізичної особи – резидента (нерезидента), що оподатковується податком на доходи фізичних осіб, до якого згідно з пп. 164.2.4 п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України включається частина доходу від операцій з нерухомим майном, розмір якої визначається положеннями ст. 172 ПКУ.

Відповідно до п.172.1 ст.172 ПКУ дохід, отриманий платником податку – резидентом (нерезидентом) від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної статтею 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.

Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не розповсюджується на майно, отримане таким платником у спадщину.

Дохід від відчуження господарсько-побутових споруд, що розташовані на одній ділянці з житловим або садовим (дачним) будинком та продаються разом з ним, для цілей оподаткування окремо не визначається.

Водночас, дохід, отриманий платником податку – резидентом, від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об'єктів нерухомості, зазначених у п.172.1 ст.172 ПКУ, або від продажу об'єкта нерухомості, не зазначеного у п.172.1 ст.172 ПКУ, підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5 відсотків та військовим збором за ставкою 1,5 відсотка.

Відповідно до п. 172.9 ст. 172 ПКУ дохід від операцій з продажу (обміну) об'єктів нерухомого майна, що здійснюються фізичними особами – нерезидентами, оподатковується податком на доходи фізичних осіб згідно із ст. 172 ПКУ в порядку, встановленому для резидентів, за ставками 15 (20) відсотків та військовим збором за ставкою 1,5 відсотка.

Джерело: ГУ ДФС у Львівській області

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»