• Посилання скопійовано

ДФС про оподаткування роялті резиденту Великобританії

Податківці розповіли про нюанси оподаткування на території України при виплаті роялті на користь нерезидента з країною походження Великобританія і Північна Ірландія

ДФС про оподаткування роялті резиденту Великобританії

Часто на прикладі, як виплатити конкретний вид доходу резиденту конкретної країни, податківці демонструють єдиний підхід, прописаний в ПКУ або надають спеціальні роз’яснення, що стосуються застосування Угод про уникнення подвійного оподаткування. Лист ДФС у м. Києві від 16.08.2016 р. №18373/10/26-15-14-06-04-29 є яскравим прикладом такого роз’яснення. Податківці у ньому визначають: 

  • що є роялті в розумінні ПКУ та у розумінні Угоди про уникнення подвійного оподаткування між Україною та Сполученим Королівством Великобританії і Північної Ірландії, а отже, які доходи нерезидента, що мають назву «роялті», потрапляють під оподаткування податком на доходи (репатріацію), а які мають пільги у оподаткуванні;
  • як оподатковуються доходи нерезидентів за нормами законодавства України (ПКУ);
  • як застосовувати норми Угод про уникнення подвійного оподаткування. 

При цьому у листі наводяться роз’яснення, хто такий «бенефіціарний (фактичний) отримувач (власник) доходу» (а це важливий елемент оподаткування доходів нерезидентів) і які документи має надати нерезидент для уникнення від оподаткування його доходу в Україні.

Зазначимо, що за ст. 103 ПКУ таким документом має бути довідка від компетентного органу країни, резидентом якої є нерезидент, що отримує дохід. Саме тому  в листі  роз’яснюється, що: 

- компетентним органом у Великобританії є Управління внутрішніх доходів або його повноважний  представник;

-  у довідці обов’язково повинні бути зазначені:

  • повна назва нерезидента;
  • підтвердження, що нерезидент є особою, на які поширюється дія міжнародного договору;
  • підпис уповноваженої особи компетентного органу, яка засвідчує підтвердження;
  • дата видачі. 

Детальніше про те, як відображається у податковому та бухгалтерському обліку виплата роялті нерезиденту ви можете прочитати тут>>>

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»