• Посилання скопійовано

Cплата ПДФО та військового збору, якщо працівники працюють в різних регіонах України

Податківці у листі від 24.03.2017 р. № 6303/10/26-15-13-01-12 навели детальне роз’яснення з приводу сплати ПДФО, якщо працівники працюють у різних регіонах України, незважаючи на відсутність у суб'єкта господарювання відокремлених структурних підрозділів. А ми нагадаємо, як сплачувати і військовий збір

Cплата ПДФО та військового збору, якщо працівники працюють в різних регіонах України

Що таке відокремлений підрозділ

Підпунктом 14.1.30 ПКУ передбачено, що поняття «відокремлені підрозділи» для розділу IV ПКУ вживається у значенні, визначеному ГКУ. Статтею 64 ГКУ визначено, що підприємство може складатися з виробничих структурних підрозділів (виробництв, цехів, відділень, дільниць, бригад, бюро, лабораторій тощо), а також функціональних структурних підрозділів апарату управління (управлінь, відділів, бюро, служб тощо). А ч. 6 ст. 55 ГКУ встановлено право суб’єктів господарювання відкривати свої філії, представництва, інші відокремлені підрозділи без створення юридичної особи.

При цьому підприємство самостійно визначає свою організаційну структуру, встановлює чисельність працівників і штатний розпис. Отже, які підрозділи ним створюються, відокремлені чи структурні , вирішує сама юрособа. Також про це тут>>

Також податківці пригадали, що при створенні підприємством філії, представництва, відділення та інших відокремлених підрозділів питання про розміщення таких підрозділів підприємства необхідно погоджувати з відповідними органами місцевого самоврядування в установленому законодавством порядку.

Зокрема, згідно зі ст. 58 ГКУ, відкриття суб'єктом господарювання філій (відділень), представництв без створення юридичної особи не потребує їх державної реєстрації. Але відомості про відокремлені підрозділи суб'єктів господарювання залучаються до її реєстраційної справи та включаються до Єдиного державного реєстру в порядку, визначеному законом.

Натомість, за ст. 95 ЦКУ, відомості про філії та представництва юридичної особи включаються до Єдиного державного реєстру.  То реєструвати чи ні?

На практиці питання вирішується так. Якщо філії та представництва:

є відокремленими підрозділами юрособи, що розташовані поза її місцеперебування (юрадресою) та здійснюють всі або частину її функцій,

не є юридичними особами, наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення, керівники призначаються юрособою і діють на підставі виданої нею довіреності,

то відомості про них включаються до даних про таку юрособу в ЄДР.

 

Порядок сплати ПДФО

Порядок сплати (перерахування) ПДФО до бюджету передбачено ст. 168 ПКУ.  За цією нормою ПКУ ПДФО резидентів підлягає зарахуванню до бюджету згідно з нормами Бюджетного кодексу України. Тож при сплаті ПДФО в бюджет ґрунтуватися слід саме на нормах БКУ.

Наразі відповідно до ст. 64 БКУ ПДФО, який сплачується податковим агентом – юридичною особою (її філією, відділенням, іншим відокремленим підрозділом) чи представництвом нерезидента – юридичної особи, зараховується до відповідного місцевого бюджету за її місцезнаходженням (розташуванням) в обсягах ПДФО, нарахованого на доходи, що сплачуються фізичній особі.

Саме тому пп. 168.4.3 ПКУ передбачено, що суми ПДФО, нараховані відокремленим підрозділом на користь фізичних осіб, за звітний період перераховуються до відповідного бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу. Але це стосується порядку нарахування та сплати ПДФО уповноваженим відокремленим підрозділом.

Якщо відокремлений підрозділ не уповноважений нараховувати (сплачувати) ПДФО, то за нього усі обов’язки податкового агента виконує юрособа (за місцем розташування відокремленого підрозділу юрособа перебуватиме за неосновним місцем обліку (див. розділу VII Порядку №1588). Таким чином ПДФО, утриманий з зарплати працівників такого відокремленого підрозділу, перераховується до місцевого бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу.

А вже пп. 168.4.4 ПКУ деталізовано, яким чином має бути проведена сплата ПДФО у такому разі. Так, юридична особа за своїм місцезнаходженням та місцезнаходженням не уповноважених відокремлених підрозділів, а уповноважений відокремлений підрозділ  за своїм місцезнаходженням, одночасно з поданням документів на отримання коштів для виплати належних платникам податку доходів, сплачує (перераховує) суми утриманого ПДФО на відповідні рахунки, відкриті в органах, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, за місцезнаходженням відокремлених підрозділів. Тож при формуванні платіжного доручення для сплати ПДФО за не уповноважений відокремлений підрозділ підприємство має бути дуже уважним, та обирати правильний рахунок Держказначейства.

 

Зверніть увагу! У листі від 24.03.2017 р. № 6303/10/26-15-13-01-12 податківці знову повторюють висновок, який вони наводили раніше, у листі від 09.02.2016 р. №2588/10/26-15-12-04-12: «податок на доходи фізичних осіб підлягає сплаті до відповідного місцевого бюджету за місцезнаходженням (розташуванням) власних або орендованих приміщень (будівель) в тих регіонах України, в яких працюють наймані працівники такого суб'єкта господарювання».

Тепер вони говорять ще конкретніше: «податок на доходи фізичних осіб підлягає сплаті до відповідного місцевого бюджету за місцезнаходженням (розташуванням) власних об’єктів нерухомості в різних регіонах України, в яких працюють наймані працівники такого суб'єкта господарювання, незважаючи на відсутність у такого суб'єкта господарювання відокремлених структурних підрозділів»!

Але це стосується саме сплати ПДФО. А як щодо військового збору?

Оскільки військовий збір зараховується до Державного бюджету України, зазначена в абз. 2 пп. 168.4.3 ПКУ норма не може бути виконана для військового збору.

Таким чином, юридичні особи перераховують військовий збір за неуповноважені відокремлені підрозділи до бюджету за своїм місцезнаходженням. Звісно, що такий самий порядок сплати військового збору буде і у випадку відсутності у юридичної особи відокремлених підрозділів (незважаючи на наявність в неї нерухомості, власної або орендованої, у різних регіонах України).

І тільки якщо відокремлені підрозділи існують і вони уповноважені юридичними особами сплачувати податки та подавати податкову звітність до органів ДФС самостійно, військовий збір сплачується за місцезнаходженням таких відокремлених підрозділів (лист МГУ ДФС - Центрального офісу з обслуговування ВП від 10.02.2016 р. №2857/10/28-10-06-11).

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»