• Посилання скопійовано

Як оподатковується зарплата студентів під час виробничої практики

При нарахуванні зарплати студентам, які проходять практику на підприємстві згідно з договором, підприємство зобов’язане утримати із суми такого доходу ПДФО та військовий збір

Як оподатковується зарплата студентів під час виробничої практики

ДПІ у Голосіївському районі м. Києва звертає увагу, що на час виробничого навчання, практики учням і студентам повинні бути забезпечені робочі місця, безпечні та нешкідливі умови праці.

50% відсотків заробітної плати за виробниче навчання і виробничу практику учнів, слухачів професійно-технічних навчальних закладів направляється на рахунок навчального закладу для здійснення його статутної діяльності, зміцнення навчально-матеріальної бази, на соціальний захист учнів, слухачів, проведення культурно-масової і фізкультурно-спортивної роботи.

Таким чином, при нарахуванні заробітної плати студентам, які проходять практику на підприємстві згідно з договором, підприємство, як податковий агент, зобов’язане утримати із суми такого доходу ПДФО за ставкою 18% та військовий збір за ставкою 1,5% і перерахувати його до бюджету у порядку, встановленому ст. 168 ПКУ.

 

Від редакції

Якщо практика передбачає роботу на певному робочому місці, підприємство має прийняти працівника за трудовим договором. У такому випадку оподатковувати нараховану зарплату студентам-практикантам потрібно буде за загальними правилами.

Про ПДФО та військовий збір податківці детально розповіли, а от про нарахування ЄСВ нічого не зазначили. Згідно з роз'ясненням у підкатегорії 301.03 "ЗІР", Постановою КМУ від 22.12.2010 р. № 1170 затверджено Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок, до якого не включено виплати, які виплачує підприємство стажисту (практиканту) за виконання ним у період стажування професійних робіт.

Отже, суми заробітної плати, які виплачує підприємство учням та слухачам учбових закладів при проходженні ними виробничої практики, є базою для нарахування ЄСВ і нараховує його у цьому випадку  підприємство. 

Як правильно оформити студента на практику читайте тут>>

Джерело: ДПІ у Голосіївському районі м. Києва ДПС

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»