• Посилання скопійовано

Сплата ЄСВ, ПДФО та військового збору за відокремлений підрозділ

Податківці нагадали правила сплати ПДФО, ЄСВ та військового збору в зв’язку із нарахуванням (виплатою) доходів фізособам, за умови наявності у підприємства відокремлених підрозділів

Сплата ЄСВ, ПДФО та військового збору за відокремлений підрозділ

Коментар до листа від 13.05.2017 р. № 176/6/99-99-13-01-01-15/ІПК

Щодо сплати (перерахування) ПДФО зі зарплати найманих працівників та з доходів, виплачених фізособі за оренду приміщення (цеху)

Відповідно до пп. 168.4.3 ПКУ суми ПДФО, нараховані відокремленим підрозділом на користь фізосіб, за звітний період перераховуються до відповідного бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу.

У разі якщо відокремлений підрозділ не уповноважений нараховувати (сплачувати) ПДФО за такий відокремлений підрозділ, усі обов'язки податкового агента виконує юрособа. Податок на доходи, нарахований працівникам відокремленого підрозділу, перераховується до місцевого бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу.

Юридична особа за своїм місцезнаходженням та місцезнаходженням неуповноважених сплачувати податок відокремлених підрозділів, відокремлений підрозділ, який уповноважений нараховувати, утримувати і сплачувати (перераховувати) до бюджету податок, за своїм місцезнаходженням одночасно з поданням документів на отримання коштів для виплати належних платникам податку доходів сплачує (перераховує) суми утриманого податку на відповідні рахунки, відкриті в органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, за місцезнаходженням відокремлених підрозділів (пп. 168.4.4 ПКУ).

Отже, податковий агент, який здійснює нарахування (виплату) доходів у вигляді орендної плати, сплачує (перераховує) ПДФО до відповідного бюджету за своїм місцезнаходженням.

При цьому, якщо в орендованому приміщенні (будівлі) працюють та отримують зарплату наймані працівники, то платник податку зобов'язаний стати на облік як платник окремих видів податків та перераховувати ПДФО, утриманий із доходів у вигляді зарплати цих працівників, до відповідного бюджету за місцезнаходженням (розташуванням) таких приміщень (будівель).

 

 Щодо сплати (перерахування) військового збору. 

Абзацом 2 підпункту 168.4.3 ПКУ встановлено, що податок на доходи, нарахований працівникам не уповноваженого відокремленого підрозділу юридична особа, перераховує до місцевого бюджету за місцезнаходженням такого не уповноваженого відокремленого підрозділу.

Однак ця норма регламентує порядок перерахування податку до місцевого бюджету, а оскільки військовий збір зараховується до державного бюджету, така норма не може бути застосована для військового збору.

Таким чином, юрсоба перераховує військовий збір, як за себе, так і за неуповноважений відокремлений підрозділ до бюджету за своїм місцезнаходженням.

Суми військового збору, нараховані уповноваженим відокремленим підрозділом, перераховуються до відповідного бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу.

Про це ми також писали тут>>

 

Щодо сплати (перерахування) ЄСВ

Податківці наголошують, що сплату (перерахування) ЄСВ необхідно здійснювати до контролюючого органу за основним місцем обліку платника. 

Але Порядок № 1162 не містить визначення того, що таке основне місце обліку платника єдиного внеску. Напевно, йдеться про місце (точніше, орган ДФС), у якому платник ЄСВ перебуває на обліку за основним місцем як платник податків. 

Це стосується як самої юрособи, так і його відокремлених підрозділів. Якщо відокремлений підрозділ уповноважений нараховувати та сплачувати ЄСВ, то він це робить самостійно за місцезнаходженням (місцем обліку як платника ЄСВ). Якщо ж ні, то нарахування (сплату) ЄСВ та складання і подання звітності з ЄСВ за такий підрозділ здійснює юрособа за своїм місцезнаходженням (місцем обліку як платника ЄСВ).  Про це можна прочитати ще і тут.

 

Щодо подання податкового розрахунку за формою №1ДФ

Якщо відокремлений підрозділ юрособи не уповноважений нараховувати, утримувати і сплачувати (перераховувати) податок до бюджету, податковий розрахунок у вигляді окремого витягу за такий підрозділ подає юридична особа до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням та надсилає копію такого розрахунку до контролюючого органу за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу в установленому порядку.

У формі, яка подається за неуповноважений відокремлений підрозділ, зазначаються відомості щодо фізичних осіб (працюючих) такого підрозділу.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»