• Посилання скопійовано

Фізособа з Криму продає автомобіль: що з податками?

З метою оподаткування мешканці Криму прирівняні до нерезидентів. І це, незважаючи навіть на наявність в них українського громадянства, призводить до того, що в деяких випадках ПДФО вони сплачують за більшою ставкою. Приклад цього – продаж автомобілю

Фізособа з Криму продає автомобіль: що з податками?

У листі від 12.06.2017 р. №567/6/99-99-13-01-03-15/ІПК ДФСУ розглядає ситуацію із продажу  рухомого майна фізичними особами, які зареєстровані на тимчасово окупованій території ВЕЗ "Крим". 

Для резидентів оподаткування такого продажу відбувається за нижчою, ніж базова, ставкою ПДФО – це 5% (п. 173.1-173.2 ПКУ).  А дохід, отриманий резидентом від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, і взагалі не підлягає оподаткуванню.  

А ось для нерезидентів п. 173.6 ПКУ встановлює ставку 18%. Саме така ставка буде застосовуватися до продажу фізособою, зареєстрованою на території Криму, будь якого рухомого майна, незалежно від його виду і черговості продажу протягом календарного року.

Адже згідно п. 5.3 Закону №1636-VII фізособи, які мають податкову адресу (місцезнаходження) на території ВЕЗ "Крим", прирівнюються з метою оподаткування до нерезидента.

Крім того, згідно п. 16-1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ, така фізособа має сплатити із зазначеного продажу військовий збір за ставкою 1,5%.  Як правило, якщо дохід, отриманий фізособою, не оподатковується ПДФО, вона не сплачує і військовий збір. Однак, оскільки пільг для нерезидентів при оподаткуванні доходів від продажу транспортних засобів наразі не встановлено, то  мешканець  Криму сплатить і ПДФО (18%), і військовий збір (1,5%). 

 

Якщо покупцем є суб’єкт господарювання (юрособа або ФОП)

Такий покупець є податковим агентом стосовно виручки від продажу фізособою автомобілю, і саме покупець має утримати ПДФО та ВЗ з такої виручки та сплатити їх до бюджету. І якщо базою для розрахунку ВЗ буде договірна вартість автомобіля, то базою для розрахунку ПДФО - ціна, зазначена у договорі купівлі-продажу, але не нижче середньоринкової вартості такого автомобіля або не нижче його оціночної вартості, визначеної згідно з законом (за вибором продавця).

Як правило, виплата виручки відбувається одночасно або перед переходом право власності на рухоме майно до покупця. Отже, ці податки слід сплатити до або у день виплати доходу продавцю до бюджету за податковою адресою покупця.  Така виручка відображатиметься покупцем в податковому розрахунку за формою №1ДФ з ознакою доходу «105».

Але, зверніть увагу! У разі продажу (обміну) автомобіля у присутності посадових осіб органів, які здійснюють реєстрацію (перереєстрацію) транспортних засобів, такий орган виконує функції податкового агента стосовно подання до ДФС інформації про суму доходу та суму сплачених до бюджету податків, а продавець під час укладання договору зобов'язаний самостійно сплатити до бюджету ПДФО та ВЗ.  

Таким чином, навіть якщо покупцем є суб’єкт господарювання, але договір купівлі-продажу укладається в ДАІ, то у формі №1ДФ дохід фізособи - продавця автомобіля СГ-покупцю відображати не потрібно (за нього це зроблять фахівці ДАІ). Не потрібно йому і сплачувати ПДФО та ВЗ (це повинен зробити сам продавець).  Податківці у коментованому листі наполягають, що сплатити ПДФО і ВЗ такий продавець-нерезидент має за місцем отримання доходів, тобто за місцем реєстрації (перереєстрації) на території України такого транспортного засобу.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»