• Посилання скопійовано

Гроші у подарунок члену сім’ї з підприємницького рахунку: що з ПДФО?

Чи оподатковуються ПДФО доходи у вигляді подарованих грошових коштів, які перераховуються із рахунку ФОП-"єдинника", відкритого для здійснення підприємницької діяльності, на рахунок фізособи - члена сім’ї першого/другого ступеня споріднення? Консультує ДФСУ

Гроші у подарунок члену сім’ї з підприємницького рахунку: що з ПДФО?

У підкатегорії 103.02 ресурсу "ЗІР" податківці насамперед нагадують, що кошти, які надійшли на розрахунковий рахунок, який відкрито фізичною особою для здійснення підприємницької діяльності, включаються до доходу ФОП – платника єдиного податку з врахуванням вимог ст. 292 ПКУ.

Окрім того, згідно з абзацом другим п. 174.6 ПКУ доходи у вигляді дарунка, нараховані (виплачені, надані) платнику податку юрсобою або фізичною особою - підприємцем, оподатковуються на загальних підставах, передбачених розд. IV ПКУ для оподаткування додаткового блага. 

При цьому, відповідно до пп. 168.1.1 ПКУ податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок за ставкою, визначеною ст. 167 ПКУ (18%).

 Таким чином, доходи у вигляді подарованих грошових коштів, які перераховуються із рахунку ФОП – платника єдиного податку, відкритого для здійснення підприємницької діяльності, на рахунок фізсоби - члена сім’ї першого/другого ступеня споріднення включаються до загального місячного оподатковуваного доходу такої фізичної особи та оподатковуються за ставкою 18%.

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»