• Посилання скопійовано

Оподаткування надбавок за роз’їзний характер роботи

Чи включаються до складу зарплати й обкладаються ПДФО доплати або надбавки за роз’їзний характер роботи, передбаченi трудовим або колективним договором? Консультує ДФСУ

Оподаткування надбавок за роз’їзний характер роботи

За пунктом 1 постанови КМУ вiд 31.03.99 р. № 490 "Про надбавки (польове забезпечення) до тарифних ставок i посадових окладiв працiвникiв, направлених для виконання монтажних, налагоджувальних, ремонтних i будiвельних робiт, та працiвникiв, робота яких виконується вахтовим методом, постiйно проводиться в дорозi або має роз’їзний (пересувний) характер" (iз змiнами i доповненнями) пiдприємства самостiйно установлюють надбавки до тарифних ставок i посадових окладiв працiвникiв, робота яких постiйно проводиться в дорозi або має роз’їзний характер, у розмiрах, передбачених колективними договорами або за погодженням iз замовником.

Граничнi розмiри надбавок працiвникам за день не можуть перевищувати граничнi норми витрат, установлених постановою КМУ вiд 02.02.2011 р. № 98 "Про суми та склад витрат на вiдрядження державних службовцiв, а також iнших осiб, що направляються у вiдрядження пiдприємствами, установами та органiзацiями, якi повнiстю або частково утримуються (фiнансуються) за рахунок бюджетних коштiв" (iз змiнами i доповненнями).

Вiдповiдно до пп. 14.1.48 ПКУ заробiтна плата для цiлей роздiлу IV ПКУ - це основна та додаткова заробiтна плата, iншi заохочувальнi та компенсацiйнi виплати, якi виплачуються (надаються) платниковi податку у зв’язку з вiдносинами трудового найму згiдно iз законом.

Пiд час нарахування доходiв у виглядi заробiтної плати база оподаткування визначається як нарахована заробiтна плата, зменшена на суму єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соцiальне страхування, страхових внескiв до Накопичувального фонду, а у випадках, передбачених законом, - обов’язкових страхових внескiв до недержавного пенсiйного фонду, якi вiдповiдно до закону сплачуються за рахунок заробiтної плати працiвника, а також на суму податкової соцiальної пiльги за її наявностi (п. 164.6 ПКУ).

Слiд зазначити, що з 1 сiчня 2016 р. набрав чинностi Закон України вiд 24.12.2015 р. № 909-VIII "Про внесення змiн до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актiв України щодо забезпечення збалансованостi бюджетних надходжень у 2016 роцi" (далi - Закон № 909), яким унесено змiни, зокрема, до Закону України вiд 08.07.2010 р. № 2464-VI "Про збiр та облiк єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соцiальне страхування" щодо скасування утримання єдиного внеску з найманих працiвникiв.

Згiдно з п. 167.1 ПКУ ставка податку становить 18% бази оподаткування щодо доходiв, нарахованих (виплачених, наданих) (крiм випадкiв, визначених пунктами 167.2 167.5 ПКУ), в тому числi, але не виключно у виглядi заробiтної плати, iнших заохочувальних та компенсацiйних виплат або iнших виплат i винагород, якi нараховуються (виплачуються, надаються) платниковi податку у зв’язку з трудовими вiдносинами та за цивiльно-правовими договорами.

Ураховуючи наведене, з метою обкладення ПДФО доплати (надбавки) до посадових окладiв працiвникiв за роз’їзний (пересувний) характер роботи в розмiрах, передбачених трудовим або колективним договором, включаються до складу заробiтної плати та обкладаються у її складi податком на доходи фiзичних осiб вiдповiдно до пп. 164.2.1 ПКУ за ставкою 18%.

Завiдувач Сектору комунiкацiй органiзацiї роботи ДПI

у Шевченкiвському районi м. Києва, Ольга ЗАСIМОВА

"Праця i зарплата" №19 (1031), 24 травня 2017 р.

Джерело: Dominanta

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»