• Посилання скопійовано

Зниження ставок ЄСВ і ПДФО та самостійна їх сплата фізособами: до ВРУ внесено новий законопроект

У Верховній Раді зареєстровано законопроект, яким пропонується змінити процедуру адміністрування ПДФО та ЄСВ шляхом встановлення обов’язку самостійної сплати платником податків цих зобов’язань та знизити ставки ЄСВ та ПДФО

Зниження ставок ЄСВ і ПДФО та самостійна їх сплата фізособами: до ВРУ внесено новий законопроект

12 березня 2018 року у Верховній Раді зареєстровано проект Закону №8109 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання податкової відповідальності громадян". Його авторами є колектив нардепів О. Продан, В. Романюк, О. Данченко та ін. 

Переглянути цей законопроект можна тут>>

 

Що пропонується?

По-перше, змінити процедуру адміністрування ПДФО та ЄСВ шляхом встановлення обов’язку самостійної сплати платником податків цих зобов’язань.

Водночас на початку впровадження цієї норми планується передбачити можливість найманого працівника, платника податків цих податкових зобов’язань, на добровільних засадах доручати їх адміністрування своєму роботодавцю, а сама процедура самостійної слати передбачає необхідність наявності в платника електронного кабінету.

 

По-друге, загальне фіскальне навантаження ПДФО+ЄСВ знизити до 25% (10% ПДФО та 15% ЄСВ)

Як зазначено у пояснювальній записці, це відповідає даним міжнародних досліджень, які свідчать, що для детінізації необхідно щоб співвідношення загальної ставки податків до витрат на ухилення від їх сплати не перевищувало 3 до 1. Очікується, що таке фіскальне навантаження має привести до процесу детінізації виплат заробітної плати і поступового збільшення надходжень до бюджету та пенсійного й інших соціальних фондів.

 

По-третє, зняти обмеження розміру бази для сплати ЄСВ.

На думку законотворців, це також сприятиме збільшенню надходжень до пенсійного й інших соціальних фондів.

Законопроект створює стимули для персональних пенсійних накопичень шляхом зменшення бази оподаткування на відповідні внески, оптимізує податкові соціальні пільги й забезпечує можливість для громадян безпосередньо користуватись ними.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Верховна Рада України

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»