• Посилання скопійовано

Забезпечувальний внесок при оренді підлягає оподаткування ПДФО та військовим збором

Не новина, що при оренді майна орендар зазвичай вимагає забезпечувальний платіж. Чи потрібно оподатковувати такий платіж при оренді майна у фізособи? Та чи потрібно зберігати первинні документи, якщо сторонами договору є фізичні особи?

Забезпечувальний внесок при оренді підлягає оподаткування ПДФО та військовим збором

В індивідуальній консультації від 05.04.2018 р. №1464/К/99-99-13-02-03-14/ІПК податківці розглянули порядок декларування та оподаткування доходів фізичних осіб від здавання майна в оренду, а також зробили висновок, що забезпечувальний платіж є доходом орендаря.

 

Якщо сторонами договору є фізичні особи

Згідно з п. 168.2.1 ПКУ, якщо платник податку отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, він зобов'язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів.

При цьому, податківці наполягають, що сума коштів, яка за домовленістю сторін визначена як забезпечувальний внесок, отримана фізичною особою - орендодавцем від фізичної особи - орендаря, оподатковується ПДФО та військовим збором на загальних підставах.

До доходів від надання нерухомості в оренду (суборенду) застосовується ставка ПДФО у розмірі 18%.

Ставка військового збору становить 1,5 % об'єкта оподаткування.

 

Якщо орендар суб’єкт господарювання

Виходячи із зазначеного вище, оскільки суб’єкт господарювання виступає податковим агентом фізичної особи – орендодавця, то сплачений забезпечувальний внесок підлягає оподаткуванню ПДФО та ВЗ таким суб’єктом господарювання.

Відповідно сума такого внеску, а також утримані з нього податки, відображаються у формі №1ДФ.

Окрім цього, податківці нагадали про постанову КМУ від 29.12.2010 р. №1253, якою затверджена Методика визначення мінімальної суми орендного платежу за нерухоме майно фізичних осіб, яка застосовується виключно податковими агентами.

 

Чи потрібно зберігати документи фізособі?

Зважаючи на те, що згідно з пп. 162.1.1 ПКУ платниками ПДФО є фізична особа - резидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні та вимог п. 176.1 ПКУ податківці приходять до висновку, що платники податку зобов'язані отримувати та зберігати протягом строку давності, встановленого ПКУ, документи первинного обліку.

Такими документами можуть бути договір оренди, платіжне доручення, виписка з карткового рахунку, акт прийому-передачі, інший документ у довільній формі, що свідчить про здійснення розрахунків.

Проте така вимога застосовується, якщо обидві сторони договору оренди є фізичними особами і відповідно орендодавець самостійно декларує отримані доходи.

Автор: Станіслав Горбовцов

На підставі: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»