• Посилання скопійовано

Продаючи фізособі застрахований автомобіль, не забудьте про додаткове благо!

При продажу авто фізособі потрібно звертати увагу не тільки на відповідність договірної ціни ринковій, а ще й і на наявність діючого договору страхування такого авто. Адже вартість оплаченої страховки може стати додатковим благом фізособи-покупця

Продаючи фізособі застрахований автомобіль, не забудьте про додаткове благо!

Коментар до листа від 25.04.2018 р. №1854/6/99-99-13-02-03-15/ІПК

ПДФО та військовий збір при продажу автомобіля фізособі

Обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів передбачено Законом №1961. При цьому, страхувальниками є юридичні особи та дієздатні громадяни, що уклали із страховиками договори обов'язкового страхування.

Отже, якщо, наприклад, продавцем автомобілю є юрособа, яка використовувала його як транспортний засіб, часто цивільна відповідальність продавця на момент продажу цього автомобілю є застрахованою. А у разі відчуження (продажу) застрахованого транспортного засобу права та обов'язки страхувальника переходять до особи, яка прийняла такий транспортний засіб у свою власність (п. 20-1.2 ст. Закону №1961).

Якщо покупцем є фізособа, то права та обов’язки страхувальника переходять від юрособи- продавця до фізособи-покупця. І ось в цьому випадку, як роз’яснює ДФСУ у коментованому листі, у фізособи виникає додаткове благо у вартості наперед оплаченої і діючої з дати продажу страховки.

Зверніть увагу! До загального місячного оподатковуваного доходу фізособи включається дохід у вигляді додаткового блага, зокрема у вигляді вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), визначеної за правилами звичайної ціни, а також суми знижки звичайної ціни (вартості) товарів (робіт, послуг), індивідуально призначеної для такого платника податку.

Зважаючи на вищезазначене, податківці приходять до висновку, що у випадку продажу автомобіля юрособою фізособі за ціною, що є нижче його звичайної ринкової ціни, суб’єкт господарювання повинен включити до оподатковуваного доходу покупця фізособи:

1) суму знижки у вигляді різниці між договірною та ринковою вартістю;

2) частку страхового платежу, що обчислюється пропорційно до періоду страхування, який залишився до закінчення строку дії договору.

Такі суми оподатковуються ПДФО та ВЗ як додаткове благо та відображаються у розрахунку №1ДФ під ознакою доходу «126». Про порядок визначення ринкової ціни ми писали тут>> 

Порада від податківців: якщо юрособа-продавець бажає уникнути включення до оподатковуваного доходу фізособи-покупця суми страхового платежу, воно повинно до дати продажу розірвати договір страхування. Для цього треба звернутись до страховика з відповідною письмовою вимогою не пізніше ніж за 30 днів до бажаної дати припинення дії договору страхування і надати оригінал страхового полісу.

 

А що з ПДВ?

У загальному порядку база оподаткування ПДВ визначається виходячи з договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів.

Однак, якщо підприємство придбавало та обліковувало автомобіль як товар (він був придбаний виключно з метою подальшого продажу і не використовувався продавцем як ОЗ), то база оподаткування не може бути нижче за ціну придбання такого авто.

Якщо підприємство обліковувало автомобіль як ОЗ, то база оподаткування не може бути нижче балансової (залишкової) вартості за даними бухобліку, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюється реалізація такого авто.

 

Податок на прибуток

Податківці нагадали, що згідно до пп. 134.1.1 ПКУ об'єктом оподаткування податком на прибуток підприємств є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

При цьому вони зазначили, що чинним законодавством для цілей податкового обліку з податку на прибуток при продажу ОЗ (автомобіля) не передбачено обов’язкове проведення його експертної оцінки. Отже, з метою визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток, така ціна визначається в договорі купівлі-продажу.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»